100 kişiden 40’ında göz alerjisi görülüyor

Çevreyle direkt teması nedeniyle göz, alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımız. Alerjik konjonktivit ise en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. En çok çocukları ve erkekleri tehdit eden göz alerjileri, içinde bulunduğumuz bahar aylarında toplumun yüzde 40’ını etkiliyor

Gözlerde yanma, kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Aydın uyardı: “En fazla çocukları ve erkekleri tehdit eden göz alerjileri, içinde bulunduğumuz bahar aylarında toplumun yüzde 40’ını etkiliyor. Alerjik konjonktivit en sık rastlanan göz hastalıklarıdır. Geç tedavi edilmesi ise göz kuruluğundan göz kapağı iltihabına, en önemlisi kalıcı göz bozukluklarına davetiye çıkarır.” Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Aydın, göz alerjileri hakkında bilgi verdi… Toz, polen ve sık değişen havalar, gözlerde sık rastlanan alerjik konjontivite hastalığına zemin hazırlıyor. En fazla çocuk, genç, özellikle de erkekleri tehdit eden bu hastalığın ihmal edilmesi ise kalıcı göz bozukluklarına neden oluyor. Bu nedenle yanma, batma, sulanma, kızarıklık, güneşe karşı hassasiyet, ışığa bakamama gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerekiyor.

GÖZ KAPAKLARI ŞİŞEBİLİR
Çevreyle direkt teması nedeniyle göz, alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Genellikle çocuklukta başlar, İnsanların yaklaşık yüzde 15’inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Göz alerjileri, gözün yüzey dokularını ilgilendirir. Bunlar; göz kapağı cildi, göz kapaklarının ve gözün beyaz yüzeyini örten ince konjunktiva isimli zar ve kornea dediğimiz saydam tabakadır. Gözlerde, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Çabuk ve kendiliğinden geçeceği düşünülse de; bu basit gibi görünen yakınmalar kalıcı görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Göz kuruluğu, göz kapağında sorunlara da zemin oluşturur. Alerjik konjontivit, kişinin sosyal ve iş hayatını da olumsuz etkiler, enfeksiyonlara yatkınlığını artırır, kontakt lens kullanımını zorlaştırır.

BU ALERJİ TİPLERİ TEHDİT Ediyor MEVSİMSEL (SAMAN NEZLESİ):
Mevsimsel alerjik konjunktivit (saman nezlesi), göz alerjilerinin yaklaşık olarak yarısını teşkil eder. Her iki gözde kaşıntı, sulanma ve yanma ile başlar. Bu şikayetlere, genellikle burundaki alerji eklenir. Göz kapaklarında şişlik, gözün beyaz tabakasında kabarıklıklar, su toplaması ve kızarıklık görülür. Mevsimsel alerjiye neden olan etkenler genellikle polenlerken, mevsimsel olmayan alerjiye neden olan etkenler, yıl boyu karşılaşabildiğimiz ev tozu zerreleri ve hayvan atıklarıdır. İlkbaharda başlar ve yazın sonuna kadar devam eder. Çocuklarda ve gençlerde, ayrıca erkeklerde daha sıktır. Hastaların ilk şikayeti, yoğun kaşıntıdır. Sonra ışığa karşı hassasiyet artışı, yanma, yabancı cisim hissi ve bulanık görme meydana gelir.

VERNAL (BAHAR) KONJUNKTİVİT:
Gözde kızarıklık, göz kapağında düşüklük, gözde beyaz çapak artışı ve gözlerin kısılması izlenebilir. Tipik bulgusu, üst kapağı örten zarda kaldırım taşı gibi kabarıklıkların oluşmasıdır. Bu kabarıklıklara gözün renkli kısmının hemen kenarında da rastlanabilir. İleri formlarında korneada ülser oluşabilir. Genellikle 5-10 yıl kadar sürer.

ATOPİK KONJUNKTİVİT:
Atopik keratokonjunktivit, körlük riski taşıyan bir alerji çeşididir. Daha çok erişkinlerde görülür ve astım, nezle, atopik dermatit ve yiyecek alerjisi gibi durumlara eşlik edebilir. Hastanın yakınlarında da bu hastalıklara rastlanabilir. Bu alerji yıllarca sürebilir. Başlangıcı bahar konjunktiviti gibi olmakla beraber, oluşturduğu yara dokusu kapak iç kısımlarında yapışıklıklar yapabilir, kapak yapısını bozabilir, kapakların içe veya dışa dönmesine ve kirpiklerin göze batmasına neden olabilir. Korneada meydana gelen tutulum, damar oluşumu tarzında olur ve görmeyi ileri derecede bozabilir.

DEV PAPİLLER KONJUNKTİVİT:
Dev papiller konjunktivit; geçmişte kontakt lenslere, kontakt lens solüsyonlarına, bu solüsyonlardaki koruyucu maddelere ve göz damlalarına bağlı bir alerji veya uyumsuzluk olarak görülürdü. Günümüzde daha az görülmektedir. Bazen göz protezleri, kullanılan dikişler ve kontakt lens üzerinde biriken alerjen maddeler de bu tip alerjiyi meydana getirebilir. Hastaların gözünde yoğun kaşıntı ve kontakt lens kullanımına uyumsuzlukla başlar. Göz kapaklarının altında papilla denilen büyük kabarıklıklar görülür. Korneada kesafet ve görme bulanıklığı meydana getirebilir

TEMAS GÖZ ALERJİSİ:
Temas göz alerjisi; ilaçlara, ilaçların içindeki koruyucu maddelere veya makyaj ürünlerine karşı gelişebilir. İleri dönemlerinde konjunktivada skarlaşma ve korneada damarlanma meydana getirebilir.

PENCERE AÇIK UYUMAYIN
Alerjiyi artıran etkenlerden biri de ultraviyole ışınlarıdır. Güneşin dik geldiği dönemlerde fazla miktarda maruz kalındığında ultraviyole ışınları ciddi oranda gözümüze zarar verir. Bu dönemlerde mutlaka filtreli güneş gözlüğü kullanılmalı, gözler bol bol soğuk suyla yıkanmalı ve yatarken pencereler kapatılıp yatılmalıdır.

KLİMADAN UZAK DURUN
Alerjik hastalığı olan kişiler klimalı ortamlardan uzak durmalıdır. Klimada oluşan aşırı nem nedeniyle klima içinde küf ve ev tozu akarları birikir, bu alerjenler oda içine girecektir. Bu da alerjilerin alevlenmesine neden olacaktır. Düzenli olarak temizliği yapılmayan klimalar büyük tehlike oluşturuyor.

HAVUZDA GÖZLERİNİZİ AÇMAYIN
Havuzdan çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazladır. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Gözlerde alerjik kızarıklıklar ortaya çıkar. Havuz suyunda gereğinden çok klor varsa hemen hemen herkes bundan etkilenir. Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır.

KIRMIZI GÖZLER İHMALE GELMEZ
Gözlerde kızarmaya ve kırmızılığa neden olan pek çok durum, göz alerjisini taklit edebilir. Konjunktiva isimli zar, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenmelidir. Bazı mikrobik hastalıklar, sebebi bilinmeyen iltihabi durumlar, göz kapağı iltihapları, bazı cilt hastalıklarının göz bulguları, kuru göz hastalığı, gözün bağ ve damar tabakasının iltihabi hastalıkları, böcek ısırıkları ve kirpik diplerine yerleşen bitler göz alerjisini taklit eden bir tablo meydana getirebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.