Menopoz, klimakterium,Menopoz (klimakterium, climacterium), yani adet kesilmesi bir hastalık değildir. Bu drum bayanlarda ortalama 45-55 yaşlarında görülür ve nadirende daha önce veya daha sonrada görülebilir. Normal adet gören bayanlarda yumurtalıkların yönlendirdiği adetin sona ermesiyle menopoz başlar. Menopoz 2-3 yıl önmenopoz (premenopoz) ve 6-7 yıl süren postmenopoz (sonmenopoz) olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu geçit döneminde kadınlık hormonlarının aşırı değişimi nedeniyle kadınlarda menopoz rahatsızlıkları görülür. Menopoz devresi bayanların % 80?inde problemli geçer ve bunlarında % 30?u ağır olduğundan tedaviye ihtiyaçları vardır.Menopozun sebebi:
Doğurğanlık özeliği olan kadınların yumurtalıkları sürekli dölenmeye hazır yumurta üretir. Bu takriben 400 defa tekrarlanır. Doğuştan ihtibaren takriben 1.000.000 yumurtaya sahip olan kadın menopoz devresine kadar bunun % 99?unu kaybeder. Yumurtalıkların üretiği progesteron ve östrojen hormonları yavaş yavaş azalır. Geriye kalan yumurtalar doğurğanlık için uygun olmadığından hormon salğılaması azalır.Beyinin hipotalamu (orta beyin) ve hipofiz gudesinde hormon salğılanmasıda ona göre azalır. Östrojen hormonu azalırken folikel hormonu ‘follitropin? oranı artar. Buna ilaveten bazı kadınlarda böbreküstü bezeleri ve tiroid bezeleride fazla hormon salğılar. Östrojenin azalması demek rahim, vajina ve göğüste kılcal kan dolaşımı yetersizliğine sebep olur. Bunlara ilaveten sinir sisteminde değişiklikler olur ve bu değişikliklerde kişinin şuur, şuuraltı, nefes alış-verişleri, sindirim, metabolizma ve vücudun su dengesine etkieder. Çevre sinir sistemindeki değişikikler kandolaşımını etkiler, çünkü östrojen çevre sinir sistemini etkiler. Buda birçok hastalığa sebep olur.
Hangi rahatsızlıklar görülür?
Hormonun azalması ile birlikte, adet görme hali yavaş yavaş azalır ve beli bir süre sonra tamamen kesilir. Vücut hormon yetersizliğine alışkın olmadığından birçok rahatsızlık ortaya çıkar. Bunların başında sinirsel rahatsızlıklar, ateş basması, kalp çarpıntısı, aniden aşırı terleme, uyuyamama, başdönmesi ve vücudun su toplaması gibi rahatsızlıklar görülür.Deri incelir, kurur, yüzde buruşukluklar olur, saçlar daha çok dökülür, vajina-, mesane-, idrar kordonu-, ve göz mukazası hasaslaşır. Kişi daha çok enfeksiyona yakalanır, cinsel münasebetlerde ağrı hissedilir ve akıntı görülür. Idrarını tutamıyarak kaçırabilir. Östrojen yetersizliği kemik erimesi ve artroza neden olabilir ve kemiğin yoğunluğu azalır. Ağrılı osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı ortaya çıkar. Kemik erimesi sık sık kemik kırılmasına neden olur. Bu 60 yaşını aşan bayanlarında % 30 daha çok görülür.
Kalp-kandolaşımı rahatsızlıklarının başında: Kalp krizi, beyin kanaması, angina pektoris (kalp anjini) ve arteriyoskleroz (damar sertliği) gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kadınların menopoz devresine girdikten sonra daha çok kalp ve kandolaşımı rahatsızlıklarına yakalandıkları ve bununda östrojen yetersizliği nedeniyle olduğu anlaşılmıştır. Kadınların vücudunda çok az miktarda erkeklik hormonu (androjenler) salgılanır ve bu hormonlardan en önemlileri testosteron ve dehidroepiandrosteron (DHEA) en önemlileridir. Bu hormonların kadınlarda yükselmesi cinsel isteksizliğe vede güçsüzlüğe sebep olur.
Menopoz teşhisi:
Menopoz devresine giren bayanda menopoz rahatsızlıkları ortaya çıkınca kadın doktoruna gider. Rahatsızlığın seyri ve jnokolojik muayeneden sonra, testler yapılır gerekirse vajinadan doku alınarak incelenir. Kan testi ilede kandaki östrojen, östradiol, östron ve folikelhormonu ?follitropin?in oranları tesbitedilir.Menopoz olmasına ragmen bir bayanda adet gibi kanama olursa, o zaman rahim veya yumurtalıkta kist, iyi veya kötü huylu ur olma ihtimali var demektir. Bu nedenle bu tür rahatsızlıkları olanların mutlaka muayene olmaları ve detaylı muayene olmaları ve doğru teşhis konması gerekir. Ayrıca kemik yoğunluğunun röntgenle tesbitedilmesi ve kemik erimesine karşı tetbir alınması gerekir.
Kendi tetbirleriniz ne olabilir?
Menopoz ve emeklilikle birlikte birçok kadın az hareketetmeye başlar, bu çok yanlştır. Mümkün oldukca hafif sporlar: yüzme, koşu, bisiklet sürme ve temiz havada gezinmeyi sayabiliriz. Ayrıca mümkünse meditasyon ve yogada iyi gelir. Böylece hem bedenen hemde ruhen kişi rahatlar ve kendini dinc hisseder. Meditasyon ve yoga derken sapık tarikatların ağına düşmemek gerekir.Beslenmeye dikkat edilmeli ve mümkün oldukca et, peynir, yumurta ve mamulerinden vede hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Özeliklede akşamları ağır yemek yenmemelidir. Düzensiz beslenme kandaki şekerin hemen yükselmesine neden olabilir ve ateş basması hasıl olur. Östrojen yetersizliği derinin çabuk yaşlanmasına neden olur. Bu nedenle sigara, alkol ve solaryumdan uzak durulmalıdır.
Menopoz devresinin kolay atlatılması birazda eşler arasındaki anlayışa bağlıdır. Uyumlu eşi olan bayanlar bu devreyi daha kolay atlatırken problemli eşi olan bayanların daha sıkıntılı durumlara düşmeleri kaçınılmazdır. Psikolojik problemleri aşabilmek için doğal ilaçlar kulanılabilir.
Menopozun tedavisi:
ABD?de yapılan bir araştırmada hormonla (östrojen) tedavi olaya çalışan bayanların % 43?ünde kanser görülmüştür. Bu nedenle hormonla tedavi çok çok tehlikeli sonuclar dogurur (Women Health İnstiativ, WHI ). Hiç bir yantesiri olmayan çörekotu-, ZYE-, kadınkökü-, hayıt-, ve kılıçotu preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri kulanılır.Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.
4 Äußerer Muttermund (Ostium uteri) und Scheidenteil der Gebärmutter (Portio).
5 Kitzler (Clitoris).
6 Kleine Schamlippe (Labium minus).
7 Große Schamlippe (Labium majus).
8 Gebärmuttergrund (Fundus uteri).
9 Tubenwinkel.
10 Aufhängeband des Eierstockes (Lig. suspensorium ovarii).
11 Fransentrichter des Eileiters (Fimbria tubae uterinae).
12 Eierstock (Ovarium) 13 Erweiterung des Eileiters (Ampulla tubae uterinae).
14 Rundes Führungsband (Lig. teres uteri) der Gebärmutter (Uterus).
15 Gebärmutterschleimhaut (Endometrium).
16 Muskelwand der Gebärmutter (Myometrium).
17 Aus der inneren Beckenschlagader abgehende Gebärmutterschlagader (A. uterina).
18 Scheide (Vagina) mit Schleimhautfalten.
19 Mündung der Harnröhre (Urethra).
20 Mündung der Scheide. 21 Jungfernhäutchen (Hymen).
22 Mündung der Vorhofdrüse (Glandula vestibularis major).
23 Damm (Perineum).
24 After (Anus).