Otizm tüm dünya çapındaki çocuklarda oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Otizm A.B.D.’de, doğan her 110 çocuktan 1’ini etkileyen bu hastalığın 8 yaş çocuklarındaki belirtileri nelerdir?
Neşeli ve konuşkan yaşıtlarının arasında bulunan otistik bir çocuk iletişim kurmayabilir, sesten ve aktivitelerden rahatsız olabilir.
Otizm A.B.D.’de, doğan her 110 çocuktan 1’ini etkileyen bir hastalıktır. Erkeklerde gelişme riski kızlara göre 4-5 kat daha fazladır. Otizmin teşhisi için ortalama yaş genellikle 4.5 ile 5.5 arasıdır ancak 8 yaşındaki çocuklarda otizm belirtileri de bazı problemlere işaret edebilir.
Normal olarak gelişmekte olan 8 yaşındaki çocuklar iki yönlü ilişkiler kurmaya çabalar, kolayca arkadaş edinir ve yakın arkadaşlıklar kurabilirler. Ancak otizmi olan 8 yaşındaki çocuklar arkadaşlık kurmakta zorlanabilir, başkalarının yanında olmayı sevmeyebilir ve ilişkilerde karşılık vermeyi beceremeyebilirler. Otizmli çocuklar sıralarını beklemekte ve paylaşmakta sıkıntı yaşarlar, bu sebeple diğer çocukların onlarla oynaması zorlaşır. Diğer sosyal belirtiler arasında kişisel alana saygı duymamak veya bu konsepti anlamamak, başka kişilerin hislerini fark edememek veya bunlar hakkında konuşmakta zorlanmak, keyfi olarak değil sadece bir amaç için sosyal bir iletişim kurmaktır.
Çocuklarda otizm belirtileri duygusal olarak da görülebilir. Bu çocuklar dokunulmak istemezler ve ailelerinden veya arkadaşlarından gelen sevgi gösterilerini reddedebilirler. Ancak normal gelişen 8 yaşındaki bir çocuk sarılarak, öperek veya el tutarak sevgisini gösterebilir. Bir neden olmadan sürekli olarak ağlamak veya gülmek otizm belirtileri arasında sayılmaktadır. Otistik olmayan bir çocuk mutlu, hüzünlü, korkmuş veya şaşkın olabilir ancak bunların bariz nedenleri vardır. Otistik çocuklar yaralandıklarında ebeveynlerinden yardım istemeyebilirler, otistik olmayan çocuklarsa stres altında olduklarında anne ve babalarından şefkat ve destek ararlar.
İletişim bozuklukları çocuklarda otizm belirtileri arasında olabilir. Çocuk kelimeleri tekrar tekrar söyleyebilir, sorulara alakasız cevaplar verebilir, sürekli aynı tonda konuşabilir ve el işaretleri yapmayabilir. Yüz ifadeleri ve vücut hareketleri söyledikleriyle alakasız olabilir. Örneğin komik bir şey okurken hüzünlü görünebilir veya hüzünlü bir şey okurken gülebilir ya da kahkaha atabilir. 8 yaşındaki otizmli bir çocuk belli bir konuya takıntısından dolayı diğer çocukları kızdırabilir. Her sohbeti kendi ilgilendiği bir konuya çevirmeye çalışabilir. Bazen otizmli çocukların konuşma şekli çocuk gibi değil de ufak yetişkinler gibi olabilmektedir.