Masa başında bir konuya veya işe uzun süre odaklandığınızda size rahatsızlık veren, başınızda bir ağrı, düşüncelerinizi toparlayamıyorsunuz. Ağrı ensenize, omuzlarınıza doğru yayılıyor, içinizde bir isteksizlik, yaptığınız işin hangi konuda olduğunu bile unutmuş gibisiniz. şu anda yatakta olsam, biri gelse de boynumu, omuzlarımı ovsa diye hayal ediyorsunuz. İşinize konsantrasyonuz oldukça azalmış durumda..
Eğer yukarıda bahsettiğimiz durum, bir iki günden fazla sürüyor veya sık sık tekrarlanıyorsa boynunuzda bir problem var, uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor demektir.
Boyun düzleşmesi (Boyun gerginliği) oluşmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
Boyunda oluşan problemler
Boyunda en sık rastlanılan problem boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde “C” harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır.
Boyun düzleşmesinin belirtileri
Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide başağrısı, başdönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur.
Boyun düzleşmesi teşhisi
Boyun düzleşmesi teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene ve MR filmi çekimidir. MR ile hastalığın ne derece ilerlediği de saptanır.
Boyun düzleşmesi tedavisi
Boyun düzleşmesi çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun düzleşmesi ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse ne olur
Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse başağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun düzleşmesi boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.
Boyun düzleşmesi oluşmaması için
Boyun düzleşmesi oluşmaması için öncelikle stres ve üzüntülerden uzak durmalıyız. İşimizdeki, aile hayatımızdaki gerginlikler ilk olarak boynumuza akseder. Mutsuz olduğumuz işlerden ayrılıp severek yapaca??mız işleri seçmeli, mutsuz beraberliklerde Israrcı olmamalıyız. Tüm zamanımızı yoğun iş temposu içinde geçirmemeli, hobilerimize, zevkle yaptığımız faaliyetlere de zaman ayırmalıyız. Ayrıca ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima önünde, hava cereyanı olan yerlerde durmak çok sakıncalıdır.