Yaz tatilinde kah açık havada oynayıp eğlenen, güneşin denizin tadını çıkaran, kah istediği saatte yatıp beslenme kurallarına dikkat etmeyen çocuklar için artık günlük yaşantılarında disipline girme vakti geldi.
Zira yaz özgürlüğü kısa bir süre sonra yerini ‘kurallar’ın kaçınılmaz olduğu eğitim-öğretim dönemine bırakacak. Örneğin uyku saatlerinden beslenme biçimine, arkadaşlarıyla geçirdikleri zamandan, televizyon izleme sürelerine kadar bazı şeyler değişeceğinden pek çok çocuğun keyfi kaçabilecek. Kimi ebeveynlerin bu zorlu sürecin sıkıntısını yaşadığını belirten Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ferahim Yeşilyurt, şimdiden günlük hayatta yapılacak bazı düzenlemelerin okullar açıldığında çocuğu rahatlatacağını söylüyor. Yeşilyurt, okula uyumu kolaylaştırmanın yollarını şöyle anlatıyor:
UYKU DÜZENİNİ YERLEŞTİRİN
Bütün yaz çoğunlukla istedikleri saatte yatıp istedikleri saatte kalktılar. Hal böyle olunca uyku düzeni tamamen ortadan kalktı. Ama artık çeki-düzen verme vakti geldi. Bugünlerde çocuğunuzun fiziksel alışkanlıklarını değiştirmek hatta yeni düzene kademeli geçiş yapabilmek için yeterli süreniz var. Akşamları daha erken yatması sabahları daha erken uyanmasını kolaylaştıracağından birkaç gün içinde uyumu sağlamış olacaktır.
DERS TEKRARINI SAĞLAYIN
Okul kitaplarını yeniden raftan indirmenin tam zamanı. Bugünden itibaren kısa sürelerle de olsa geçen yıl gördüğü derslerle ilgili en az iki deneme sınavı çözmesini sağlayın. Bu denemelerde yaptığı yanlış soruları belirleyerek bilgi eksiklerini gidermesine yardımcı olun. Geçen dönemi teşekkür hatta takdir belgesiyle tamamlamış olsa da, derslerini yeniden gözden geçirmesine ikna edin.
SAĞLIK KONTROLÜNÜ İHMAL ETMEYİN
Çocuğunuz enerji ve keyfi yerinde görünebilir ama okul öncesi mutlaka fiziksel ve ruhsal sağlığını kontrol ettirin. Çocuk doktoru, göz doktoru, diş hekimi, işitme problemlerine karşı kulak-burun-boğaz uzmanına muayene ettirmek son derece önemli. Zira bazı göz hastalıkları sinsi ilerleyip hiç belirti vermeyebiliyor. İşitmesinde bir sorun olduğu da kontrolde tesadüfen ortaya çıkabiliyor. Dişinde olası bir sorun okul döneminde derslerinden geri kalmasına neden olabiliyor. Bu muayenelerle birlikte gerekiyorsa psikolog ile görüşmesini de organize edin.
ODA DÜZENLEMEYE DİKKAT
Okul açılırken iyi bir başlangıç yapmak için odasını ders çalışabilecek bir ortam haline getirmeye başlayın. Tatil dönemiyle birlikte raflara kaldırılan, çekmecelere, dolaba konulan ders kitapları yavaş yavaş alıştırarak yeniden masasının üzerine yerleştirilmeli. Yaz tatilinin verdiği rahatlıkla düzen açısından sizin de onun da çok da fazla dikkat etmediği odasının artık derli toplu hale getirilmesi okul disiplini kazandırılmasına da faydalı olacak.
EKRAN ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRİN
Şüphesiz ne kadar kısıtlamaya çalışsanız da gün içerisinde bir yolunu buldu ve bilgisayar, tablet, televizyon derken ekran başında dilediği gibi zaman geçirdi. Ama artık kararlılıkla buna nokta koymanın vakti geldi. Okulların açılmasıyla derslerine odaklanması gerekeceğinden şimdiden sınırlama getirmeye bakın. Yasaklamak doğru bir çözüm olmadığı için çocuğunuza bu kısıtlamanın nedenini onu karşınıza almadan güzel bir üslupla açık bir şekilde ifade edin.
LİSTE OLUŞTURMASINI SAĞLAYIN
Çocuğunuza yaz tatili bitmeden yapmak istediklerinin bir listesini oluşturtun. Böylece okula sayılı günlerinin kaldığı bu dönemi çok daha bilinçli ve planlı geçirecektir. Yapmak istediklerini yazmak ve bu listeyi önünde görmek, harekete geçmesinde fayda sağlayacak ve zamanı daha verimli kullanmasına da katkıda bulunacaktır.
ARKADAŞLARIYLA GÖRÜŞMESİNİ DÜZENLEYİN
Yaz tatili boyunca nasıl da birlikte eğlendiler, doya doya tatilin tadını çıkardılar. Sabah akşam demeden birbirlerine gelip gittiler, dışarıda zaman geçirdiler. Ancak artık yavaş yavaş birlikte geçirilen zamanı belirli sürelere çekmeye özen gösterilmeli.
OKUL ALIŞVERİŞİNE BİRLİKTE ÇIKIN
Okul alışverişine birlikte çıkmak, çocuğun okul havasına girmesine katkı sağlayacaktır. Okul alışverişinde aile bütçesine uygun aynı zamanda ders çalışmaya motive edecek malzemeler alın.