Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda düzenlediği basın toplantısında Milli Eğitim Bakanlığına sunulan çalışma hakkında bilgi verdi.
Sağlıklı beslenme konusunda erken yaşta başlayan alışkanlıkların, yaşam tarzının insanların hastalıklardan uzak yaşamasını önemli ölçüde etkilediğini belirten Keskinkılıç, bu doğrultuda yaklaşık 4 yıldır önemli bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.
2013’te ilköğretim çağındaki öğrenciler arasında bir araştırma yaptıklarını aktaran Keskinkılıç, “7-8 yaş grubunda beslenme alışkanlıkları araştırması yaptık, gördüğümüz maalesef çocuklarımızın 4’te birinin daha bu yaşlarda kilo problemiyle başbaşa kaldığı” dedi.
Yiyecek ve içecekler 3 grupta sınıflandırıldı
Keskinkılıç, çocuklara sağlıklı yaşama alışkanlıklarını kazandırmak amacıyla okullardaki yiyecek ve içecekler ile televizyon kanallarındaki reklamları kapsayan bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Keskinkılıç, sağlık açısından yararlı ya da zararlı olan yiyecekleri 3 grupta değerlendirerek, bir kitapçık hazırladıklarını bildirdi.
Yiyecekleri trafik ışıkları şeklinde yeşil, turuncu ve kırmızı şeklinde değerlendirdiklerini belirten Keskinkılıç, “Yeşil grupta ‘istediğiniz kadar tüketebilirsiniz’ diyoruz, kırmızı grupta ‘mümkün olduğunca tüketmeyin’ diyoruz, turuncu grupta ise miktarlarına bağlı kalınarak tüketilmesini öneriyoruz” diye konuştu.
Kola ve cips kırmızı listede
2011’de okul kantinlerinde satılması yasaklanan kola ve cipsler, bu yılki çalışmada da kırmızı grupta yer aldı.
Yeşil grupta, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, kırmızı grupta asitli, aromalı içecekler, kızartmalar, cipsler, çikolatalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar yer aldığını anlatan Keskinkılıç, turuncu grupta ise fazla tüketildiğinde kırmızı listede yer alabilecek, doğru oranlarda tüketilmesi istenen ürünlerin bulunduğunu ifadesini.
Reklamlarla ilgili düzenleme
Çocukların olumsuz ürünlerin fazla tüketilmesini önlemek için reklamlar konusunda da bir düzenleme yaptıklarını vurgulayan Keskinkılıç, “Düzenlemede, bütün televizyon kanallarında çocuk programlarındaki reklamlarda Sağlık Bakanlığının belirlediği liste esas alınıyor” dedi.
Keskinkılıç, düzenlemeyi Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna ilettiklerini bildirdi.
Düzenlemenin henüz uygulamaya geçmediğini ifade eden Keskinkılıç, “Henüz kantin düzenlemesi bir tebliğ şeklinde, uygulamaya geçmesi için bir kaç adım daha var. Milli Eğitim Bakanlığımız bunu kendi içerisinde değerlendirecek ve uygulamaya koyacak” diye konuştu.
Keskinkılıç, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilmelerini, neleri yiyip, neleri yememeleri konusunda bilinçlenmelerini amaçladıklarına işaret ederek, bu başarıldığı takdirde daha sağlıklı nesillerin yetişeceğine dikkati çekti.
Keskinkılıç, her yıl okullardaki beslenme alışkanlıklarına ilişkin araştırma yapmayı planladıklarını söyledi.
Türkiye’nin 53 ülkede obezite ile en başı dertte olan ülkelerden birisi olduğuna belirten Keskinkılıç, obezite problemini azaltmayı ya da artışı durdurmayı hedeflediklerini vurguladı.
Çocukların aşırı kilolu yetişkinleri örnek almaması gerektiğini ifade eden Keskinkılıç, “Eğer bir şey yapmazsak çocuklarımız, erişkinleri örnek alırlarsa durum felaket olacak, maalesef kötü örneklerden biri de benim” dedi.
Keskinkılıç, geçen yıl okul kantinlerinde uyulması gereken hijyen rehberi yayınlandığını belirterek, kısa sürede hiçbir okul kantininde hijyen kuralları konusunda eğitim almamış personelin kalmayacağını kaydetti.
AA