İlişkili Haberler
Halk arasında alerji veya saman nezlesi olarak bilinen alerjik nezlenin mevsimsel olarak bilinen türü; her yılın aynı zamanında görülüyor ve özellikle bahar aylarında görülme sıklığı artıyor.
Tedavi edilmeyen alerjik nezlenin bazı hastalıklara zemin hazırladığını söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Cemal Gümrü, “Uzun süren alerjik nezle; sinüzit, kulakta tıkanıklık, kulak enfeksiyonları ve astım gibi sorunlara neden olabilir. Alerjik nezlesi olan bazı insanlar uyku apnesi yaşayabilir. Ayrıca alerjik nezle yaşam kalitesini etkileyebilir, kişi uyku sorunları nedeniyle yorgun veya huzursuz hissedebilir ve bu nedenle okul ya da işte sorunları yaşayabilir” dedi.
Genellikle muayene sonrası komplikasyon yoksa laboratuvar testleri yapmadan tedaviye karar verildiğini söyleyen Gümrü, bazı özel durumlarda alerji nedenini belirlemek için kan ve cilt testleri gerekebildiğini, tedavi süresinin belirtilerin sıklığına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Gümrü, burun, boğaz ve akciğerlerde tahrişe neden olan kirli havadan, sigara içilen ortamlardan ve alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durmanın, belirtileri azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi.