Müezzinoğlu’nu yeni dönemde bekleyen işler

Sağlık Bakanlığı görevine yeniden getirilen Mehmet Müezzinoğlu’nun önünde, sağlık personelinin şartlarının iyileştirilmesi, koruyucu aile hekimliğinin yaygınlaştırılması, kişiye özel kanser tedavisi “ONCOGEN” projesinin hayata geçirilmesi gibi birçok konu bulunuyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, yeni dönemde Türkiye’nin “sağlıkta tüketen değil, üreten ülke” olmasını hedefleyen Sağlık Bakanlığı, biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimi artıracak. Bu kapsamda plazma fraksinasyonu ile yerli plazma ürünleri üretimine de ağırlık verilecek.

Hastanelerdeki nitelikli yatak oranını yüzde 90’ın üzerine çıkarmayı planlayan Bakanlık, aile hekimi başına düşen nüfusu 3 binin altına düşürmeyi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin şartlarını iyileştirmeye dönük çalışmalara devam edecek.

– Evde bakım hizmetlerinin kapsamı genişleyecek

Uzaktan sağlık ve bakım uygulamaları da yaygınlaştırılacak. Evde sağlık hizmetleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve belediyeler ile entegre edilerek evde öz bakım hizmetleri geliştirilecek.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimi artırarak, sağlıkta üreten ülke olma çalışmalarına ağırlık verecek. Bu çerçevede, plazma fraksinasyonu ile yerli plazma ürünleri üretilecek. Kişiye özel kanser tedavisini öngören “ONCOGEN” projesi hayata geçirilecek.

– Şehir Hastaneleri tamamlanacak

Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile inşa edilen şehir hastaneleri tamamlanacak. Türkiye genelinde oluşturulacak 56 bin yatak kapasiteli hastaneler hizmete girecek. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili daire başkanlığı kurularak, projelerin kurumsal temelleri atıldı. Kullanılan altyapı ve inşaat teknolojileri, mimari tasarımları ve kampüs yerleşimiyle ilklere imza atılan bu projeler sadece “Türkiye’nin değil, bölgenin en büyük sağlık eserleri” olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar toplam 24 bin 477 yataklı 15 şehir hastanesi projesinin temeli atılırken, başta Ankara ve Mersin olmak üzere birçok bölgede inşaat teslimi noktasında geri sayım başladı. Temeli atılan şehir hastaneleri arasında Kayseri, Yozgat, Mersin, Bilkent, Adana, Isparta, Elazığ, Etlik, İstanbul Başakşehir, İzmir Bayraklı, Gaziantep, Bursa, Kocaeli, Konya Karatay, Manisa illeri yer aldı.

Diyabetin erken dönemde teşhis edilme çalışmalarına ağırlık verilecek. Böylece diyabetli bireylere yönelik bakım hizmetleri gelişecek. Obezite ile mücadele kapsamında mücadele de devam edecek.

Tütün ve alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen vatandaşların hizmete erişimleri kolaylaşacak. Uyuşturucu madde bağımlılarına yönelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini güçlendirilecek. Uyuşturucu Eylem Planı uygulamasına devam edilecek.

– Kanser haritası çıkarılacak

Bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhise yönelik taramalar yaygınlaştırılacak. Asbest ve radon gibi kanser hastalığının önemli risk faktörlerine yönelik haritalandırma yapılması planlanıyor. Bütün illeri kapsayan aktif bir kanser kayıt sistemi oluşturulacak.

Türkiye genelindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sayılarının ve kapasitelerinin artırılması planlanan çalışmalar arasında yer alıyor. “1 Milyon Bisiklet Kampanyası” çalışmalarına da devam edilecek. Yerel yönetimlerin yürüyüş ve koşu yolu gibi alanlara ilişkin faaliyetleri konusunda farkındalık artırılacak.

Üç yıllık bakanlığı döneminde çok sayıda projeye imza atan Müezzinoğlu’nun yaptığı çalışmalar arasında, Türkiye Sağlık Entitüsü Başkanlığının kurulması, “TÜRKÖK” projesi de bulunuyor.

– Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kuruldu

Ar-Ge alanındaki boşluğu dolduracak olan “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)” da yakın zamanda atılan adımlar arasında yer alıyor. Laboratuvar, teknik inceleme ve çalışma altyapısı oluşturulması ve projelere finansman desteği sağlamada önemli rol oynayacak olan TÜSEB ile ilgili ilk çalıştay, 26 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşti. Başkanlığına Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur atandı. Başkanlık çatısı altında 6 enstitünün kurulması planlandı. İlk 6 ayda hedeflendiği gibi Türkiye Kanser Enstitüsü ve Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü kuruldu.

Üç yıl içinde, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü ve Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsünün de hizmete girmesi için çalışmalar devam ediyor.

İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla da yeni bir üniversite kuruldu. Rektörlüğüne Prof. Dr. Cevdet Erdöl atandı. Üniversitenin içinde tıp fakültesi dahil dört fakülte, bir yüksekokul ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulması planladı. Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki doçent ve profesörlerin kadro anlamındaki boşlukların giderilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Yurt dışında da eğitim ve araştırma hastaneleri gibi hastaneler açarak o ülkelerde sağlık eğitimine katkı sağlama hakkı tanınan üniversite, ilk olarak Türkiye’deki 55 Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle afiliasyon anlaşması yaptı.

– TÜRKÖK’te nakil sayısı 16’ya ulaştı

Hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu merkez tarafından yürütülen TÜRKÖK projesi Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde gerçekleştiriliyor. 24 Kasım 2015 itibarıyla bağışçı sayısı 97 bin 398’e, nakil sayısı 16’ya ulaştı. 11 hasta için eşleşme sağlanarak ameliyatları planlandı.

– İlk yerli morfin üretildi

Yerli İlaç üretimi destekleri sonuç verdi ve ilk yerli morfin üretimine başlandı. Milli Aşı Projesi ile difteri, tetanos aşısı üretiminin önü açıldı. İlaç Takip Sistemi karekodlarla izlenebilirliği sağlanmış ilaçların üretim veya ithalattan başlayarak geçtikleri her noktadan alınacak bildirimlerle takibini sağlamak üzere kurulmuş bilgisayarlar, veritabanı, bu veritabanını işletmeye yarayan bilgisayar yazılımları ve iletişim altyapılarını içeren 
İlaç Takip Sistemi, ilaçların sahteciliğe karşı korunması ve güvenlik amacıyla takip edilmesini sağlıyor. İlaç Takip Sistemi, üretici, ithalatçı, ecza deposu ve eczanelerden alınan bildirimler, geri ödeme kurumlarından alınan satış onayları ile bir ilacın birden fazla satılamamasını denetliyor.

7 Şubat 2015 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurul, ilk toplantısını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında 23 Mart’ta yaptı. 1 milyon sağlık turistine hizmet verilmenin hedeflendiği proje çerçevesinde Almanya, İsveç, ABD ve Türkiye’de sağlık turizmi konferansları ve çalıştayları düzenlenerek sağlık turizmi planlamaları yapıldı. Bu planlama için ülkeler raporu ve kamu hastaneleri raporu hazırlandı.

– 2.6 milyon kişi e-Nabız kullanıyor

Kişisel Sağlık Sistemi’nin (e-Nabız) kullanımına geçildi. Kişinin sağlık bilgileri, kişinin süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarının hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, hasta ile hekim arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişebilen e-Nabız dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısı olarak gösteriliyor.

Devreye girdiği günden bu yana e-Nabız’da, 2,6 milyondan fazla kişi profil oluşturdu. 10 milyondan fazla giriş yapılan sistem, 40 milyonu aşkın sayfa görüntüleme sayısına erişti. e-Nabız üzerinden 27 bin kişi organ bağışı bildirimi yaparken, bu bildirimlerde 380 bin organ bağışlanmak istendi.

– Tedavi gören bebekler için “Anne Oteli”

Çeşitli hastalıklar nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bebekler ile anneler arasındaki duygusal bağın koparılmaması ve bebeklerin anne sütü alabilmeleri için “Anne Oteli” geliştirildi. Anneler, taburcu olana dek bebekleri ile aynı çatı altında misafir ediliyor. Anne otellerinin sonuncusu Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 13 yataklı olarak hizmet vermeye başladı.

– İşitme engelliler için 112 uygulaması başladı

“Engelsiz Sağlık Projesi” kapsamında görme ve işitme engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak için ESİM (Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi) kuruldu. İşitme engelliler için görüntülü 112 uygulaması başladı. Akıllı cep telefonlarında kullanılmak üzere, kişinin bulunduğu koordinatları 112 istasyonlarına ileten “Acil 112 butonu” uygulaması geliştirildi. Görme engelli vatandaşlarımız için Braille Alfabesi ile kitap hazırlanıp ülke genelinde dağıtımı sağlandı.

Aralarında, Sağlıklı Kentler, 10 milyon çocuğa diş fırçası ve diş macunu dağıtılması, Üniversitelere tıbbi malzeme desteği, Okullarda obezite ile mücadele, Kan Tedarik Sistemi ve Plazma Temini, Uyuşturucu ile Mücadele, Ambulanslara kamera uygulaması, Evde Sağlık Hizmeti çalışmalarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 60 proje daha Müezzinoğlu döneminde hayata geçti.

AA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.