Google, son dönemde salgının başladığı düşünülen Zika virüsü ile savaş için insan gücü ve para bağışında bulunuyor. Peki, Zika virüsü nedir?
Dünya Sağlık Organizasyonu’nun şubat ayını Zika virüsünün salgın ayı olarak ilan etmesiyle birlikte, virüsle savaşa destek geliyor. UNICEF ile partnerlik alan Google, Zika ile olan savaşta bütçe, araç ve gereç, insan gücü yardımlarında bulunuyor.
Salı günü UNICEF’e 1 milyon dolar bağış yaptıklarını söyleyen Google, aynı zamanda mühendislerini de oraya yönlendiriyor. Böylece virüsün daha iyi analiz edilmesine katkıda bulunan firma, ekstra 500 bin dolar daha bağış yaparak, alan çalışanlarına destekte bulundu.
Zika virüsü nedir?
Zika virüsü, Aedes sivrisinek türünün taşıdığı bir hastalık olup, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar verir. Genelde bir doğum sorunu olan, bebeklerde görülen Mikrosefali hastalığına yol açan virüs, kısacası sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı bir hastalık.
Mikrosefali bebeklerinin kafaları 32 santimetre daha küçük oluyor. Haliyle bebeklerin yaşam sürelerini kısaltan Zika virüsü, beynin yetersiz gelişimine neden oluyor. Son dönemde salgın uyarısı verilen virüs, şu ana kadar Brezilya’da 51 bebek öldürdü.
En son Küba’da Zika virüsüne rastlandı. 28 yaşındaki Venezuellalı bir tıp öğrencisi, kaşıntı, yüksek ateş sebebiyle hastaneye kaldırıldı ve yapılan testler sonucunda Zika virüsüne sahip olduğu öğrenildi.
Mayıs 2015’te Brezilya’da başlayan salgın, tahmin edilene göre 20 ülkeye yayılmış durumda. Zika virüsü ilk kez 1947 yılında, Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülmüş, Aedes türü sivrisinekler ile insanlara bulaşmış.
Zika virüsünün belirtileri neler?
Bakanlık açıklamalarına göre, Zika virüsü, baş ağrısı, gözlerde kırmızılık, kusma, yüksek ateş, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gösteriyor. Birçok hastalıkla benzer özelliklere sahip olan bu virüsün tespiti için, belirtilere sahipken bir doktora görünmek şart. Virüs kana bulaştıktan sonra, belirtileri yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıkıyor.
Zika virüsünün tedavisi var mı?
BBC haberine göre, Zika virüsünün henüz bir tedavisi geliştirilemedi. Amerikalı bilim insanları, bir tedavinin, yapılabilecek bir aşının, ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi. Brezilya’da ise 5 yıl içinde aşı geliştirilebileceğine inanılıyor.
Türkiye Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, tedavi için dinlenme, sıvı alımı ve ağrı kesicilerin kullanılması hastalıkla savaşmada etkili. Ayrıca Türkiye için henüz kesin bir risk olmadığı ifade ediliyor.