Bahar yorgunluğu değil fibromiyalji

Ege Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler, kas ve iskelet sisteminde kronik yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve bilişsel bozukluklarla seyreden, kişinin günlük yaşam aktivitesini kısıtlayan ’Fibromiyalji sendromu’nun önemli bir sağlık problemi olduğunu söyledi.

2 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü dolayısıyla bilgi veren, Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Simin Hepgüler Fibromiyaljinin tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, sağlıklı beslenme ve stressiz bir hayatın çok önemli olduğunun altını çizdi. Kas ve iskelet sisteminde kronik yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve bilişsel bozukluklarla seyreden fibromiyalji sendromunun, kişinin günlük yaşam aktivitesini kısıtlayan önemli bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Simin Hepgüler genetik, çevresel, nöroendokrin, biyokimyasal, kasa ait faktörler, sinir sistemi, immünolojik ve psikolojik faktörlerin hastalığın gelişmesinde rol oynadığını hatırlattı.

Prof. Dr. Simin Hepgüler hastalık konusunda şu bilgileri verdi: “Fibromiyalji hastalarının birinci derece yakınlarında, Fibromiyalji sendromu gelişme riski 8 kat daha fazladır. Fibromiyaljili annelerin çocuklarında da fibromiyalji görülmektedir. 20 ila 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülüyor. Fibromiyaljinin görülme sıklığı 70 yaşından sonra azalmaktadır. En sık görülen belirtileri kronik yaygın ağrı, sabah yorgunluğu, uyku bozukluğu, tutukluk hissi, dikkatini toplamada ve odaklanmada bozulmadır. Fibromiyalji hastaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarına ve Romatoloji uzmanlarına başvurabilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.