Şişmanlığın sağlığımız açısından olumsuz etkileri (Zararları) nelerdir?
Şişmanlığın neden olduğu birçok hastalık vardır. Şişmanlığın olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz: Şeker hastalığı; hipertansiyon (büyük tansiyonun 13, küçük tansiyonun 8,5’ten fazla olması); kalpteki koroner damarlarda hastalık; kanda trigliserit denen yağın 150 mg/dl’den fazla olması; safrakesesi hastalığı; rahim, meme ve kalınbağırsak kanserlerinde artış; diz ve kalça eklemlerinde kireçlenme; felç; uykuda nefes durması ve horlama; karaciğerde yağlanma; astım; varis; solunum güçlüğü; şişman kadınlarda gebelik süresince bazı hastalıkların sık görülmesi; âdet düzensizlikleri; tüylenme; ameliyatların riskli olması; psikolojik stres; idrar kaçırma ve idrarla protein atılımının artması.
Hormon bozuklukları şişmanlık nedeni olabilir mi?
Bazı hormon bozuklukları kilo almanın önemli bir nedenidir. Şişman bir kişide bu hormon hastalıklarının olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
Şişmanlarda vücutta oluşan önemli hormon değişiklikleri nelerdir?
Kilo artışının sık görüldüğü hormon hastalıkları, sıklıkla insülin hormonunun yüksek olması, kan şekeri düşüklüğü, tiroit bezi yetmezliği veya böbreküstü bezinin aşırı çalışmasıdır.
Şişman kişilerde bazı hormonların salınımı artar bazıları ise azalır. Şişmanlarda büyüme hormonu az salgılanır ve nedeni henüz bilinmemektedir. Şişmanlarda vücutta oluşan önemli hormon değişiklikleri şunlardır:
Yemeklerden sonra pankreas bezinden aşırı insülin salgılanır; yemek dışı zamanlarda da kandaki insülin hormonu yüksektir ve etkisi azalmıştır. Kilo verememenin bir diğer nedeni kandaki insülin hormonunun yüksek olması ve iyi çalışmamasıdır. Biz buna “insülin direnci” adını veriyoruz. İnsülin hormonunun kanda yüksek olması ve hücrelere kan şekerini soka-maması nedeniyle ortaya çıkan duruma insülin direnci adı verilir. İnsülin direnci yüksek olan kişilerde, kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) atakları oluşur. Bu durum şekerli şeyler yemeye yönelttiği için zayıflamak mümkün olmaz. İnsülin direncini azaltan bazı ilaçlar bu konuda faydalı olabilir. Bu konuda uygun önermeyi doktor yapmalı, doktora danışmadan bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kandaki leptin hormonu düzeyi yüksek olmasına rağmen beyne geçerek iştahı azaltamaz ve kilo artar. Yani şişmanlarda leptin hormonu iyi çalışmaz.
Erkeklerde erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu azalır. Kadınlarda ise testosteron artar ve tüylenme yapar.
Şişman kişilerde böbreküstü bezinden aşırı kortizol hormonu üretilir, ancak idrarla atıldığından kanda yükselmez.