Su çiçeği (Varisella), genellikle çocukluk çağında ortaya çıkmakla birlikte, ağır belirtilere yol açmayan viral kökenli bir bulaşıcı hastalıktır. Varicella-Zoster virüsü nedeniyle vücutta kırmızı döküntülerle seyreden kaşıntı, yorgunluk ve ateşle kendini belli eder. Hastalığın kendini tanımlaması döküntüyle olur. Su çiçeği rahatsızlığında döküntü; özellikle saçlı deride ve yüzde başlayarak tüm vücuda yayılır. Bu döküntüler, özellikle gövde ve yüzde ortaya çıkmaktadır. Ancak, kol ve bacakta daha az döküntü olur. Ayrıca, bu döküntüler çok kaşıntılıdır. Döküntünün süresi 5-7 gün arasıdır.
Belirtileri: Çocuklarda sık görülen ve bulaşıcılığı yüksek viral bir enfeksiyondur. Kuluçka süresi 16-21 gün sürebilir. Bulaşıcılığı kişiden kişiye olur. Virüs vücuda girdikten 10-15 gün sonra bulgular ortaya çıkar. Çocuklarda ilk olarak deride döküntüyle kendini belli eder. Yetişkinlerde ise, döküntü ortaya çıkmadan birkaç gün önce halsizlik, ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler gözlemlenir. Ancak çocuklarda tüm belirtiler aynı anda başlar. Çocuklarda ateş, ciltte döküntü, kaşıntı, halsizlik ve iştahsızlık genel olarak bir anda başlar.
Tedavi: Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Hastanın bulgularına göre semptomatik tedavi uygulanır. Ciltte döküntü, ateş, halsizlik ve iştahsızlık görülür. Tedavide en önemli durum ateşe yönelik ateş düşürücüler ve kaşıntıya yönelik tedavi uygulanır. Kaşıntı önlenemezse, döküntü hızla başka yerlere yayılır. Bu durum da, ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açar. Nadiren orta kulak iltihabı, zatürre, beyin ve beyincik iltihabı gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu nedenle, döküntüler ortaya çıktıktan 3-4 gün içinde ateşin düşmesi sağlanmalıdır. Şayet ateş, öksürük, sık nefes alma, kulak ağrısı ve uykuya eğilim, yürümede dengesizlik ya da yürürken sendeleme gibi bulgular oluşursa, hemen bir hekime başvurmak gerekmektedir. Aslında su çiçeği üç gün ateş yapabilir. Genelde ateş, bu tür viral enfeksiyonlarda hastalığın iyileşmesini kolaylaştırıcı bir faktördür. Eğer ateş, çocukta ciddi bir sıkıntı yaratmıyorsa, ateş düşürücü bile kullanılmayabilir. Ancak çocuğun konforunu bozuyorsa, halsizliğe neden oluyorsa ateş düşürücü kullanılabilir. Kaşıntıya yönelik antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Viral bir enfeksiyon olması sebebiyle, kendi kendine de geçmesi söz konusudur. Su çiçeği aşısı 1995 “ten beri tüm dünyada uygulanmaktadır. Su çiçeği aşısı, 12 ile 15 ay arasında ve 4 ile 6 yaş arasında 2 doz olarak uygulanır. Aşının koruyuculuğu %90″a yakındır, bu nedenle aşının mutlaka 2 doz olarak yapılması gerekmektedir.