Kilo vermek isteyen kişilerin yiyeceği gıda hangi özellikleri taşımalıdır (Normal Diyet)
Kilo vermek isteyen kişi taze, doğal, besin olarak yoğun, posası yükse, kalorisi ve yağı düşük, rafine şeker içermeyen ve tuzu az gıdalar yemelidir. Sebze, meyve, hububat, tam tahıllar buna örnek verilebilir.
Zayıflarken vücuttaki yağlar nasıl kayboluyor, Sağlıklı Rejim Diyeti
Az kalori aldıkça vücuttaki yağlar enerjiye dönüşmeye, yani yakılmaya başlar. Bazı metabolizma işlemleriyle yağlar parçalanır ve yakılır. Sonunda su ve karbondioksit oluşur.
Az yemek çok yakmak önemli
Kilo verdiren bir diyetin temel özelliği nedir (Zayıflatan Rejim)
Zayıflamanın temelini, enerji açığı yaratacak bir diyet planlaması oluşturur. Enerji açığı yaratmak ise gıdayı az almak, hareket ve spor yaparak kalorileri yakmak sayesinde olur. Yani az yiyip fazla yakmak önemlidir. Diyette yağ miktarının azaltılması herkes tarafından benimsense de, toplam kalori alımı azaltılmazsa kilo verilmez.
Kalori veya gıda alımını azaltmak için çeşitli metotlar denenmiştir. Örneğin sadece yağ miktarını azaltmak, sadece karbonhidratı azaltmak veya gıda içeriğine bakmadan toplam kaloriyi azaltmak gibi çok çeşitli yöntemler uygulanmıştır.
Sadece alınan yağ miktarı azaltıldığında, 6-9 ayda ortalama 0,7-4,4 kg kadar zayıflanır. Bu da sadece yağsız yiyecekler yiyerek fazla kilo verilemeyeceğini gösterir.
Karbonhidrat miktarını azaltmak ise zayıflama yönünden çok faydalıdır. Şekerli gıdalar, nişasta, un, kurabiye, çörek, börek, beyaz ekmek, kola bal ve reçel gibi karbonhidratları azaltmak veya yememek kilo verilmesine büyük katkı sağlar.
Çok düşük kalorili örneğin günlük 250-800 kalorilik diyetler başlangıçta büyük bir kilo kaybına neden olsada bu diyetler uzun süre devam ettirilemez ve verilen kilo hızla geri alınır.
Diyet yaparken, çeşitli besin gruplarının vücuda sağladığı kalori oranlarının toplam kalori içindeki payı belirli bir oran içinde olmalıdır. Yani yağlar yüzde 30-35, proteinler yüzde 15 ve karbonhidratlar yüzde 45-55 oranında alınmalıdır.
Kalsiyum alımı zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Yağsız süt içemiyorsanız brokoliyle yeterli kalsiyum alabilirsiniz. Kanda kalsiyum düşüklüğü varsa doktorunuzun önerisine göre kalsiyum ilaçlarından almak faydalı olabilir. Posayı arttırmak için sebze ve meyve yemek gereklidir.