Kalsiyum ve magnezyum özellikle sinir ve kas hücreleri için gereklidir. Peki, vücudumuza nasıl etkiler yapar?
Kalsiyum ve magnezyum vücut için esansiyel minerallerdendir ve vücutta elektrolit olarak görev yapalar. Bunun anlamı sinir ve kas hücreleri arasında elektriksel sinyalleri ilettikleridir. Aynı zamanda hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olurlar. Kalsiyum ve magnezyum beraber çalışırlar ve ikisinin seviyesi de, tansiyonu düzenlemek ve sabit bir kalp atışını korumak için gereklidir. Ancak vücutta kalsiyum emilimi, magnezyum olmadan da yapılabilir.
Kalsiyum ve magnezyum kalp ritminin düzenlenmesinde hayati rol oynarlar. Kalp kası hücreleri de dahil, hücrelerde kalsiyum özel bir yapıda bulundurulur. Hücreler elektrik sinyallerine cevap verirken, kalsiyum iyonlarını hücrenin sıvı kısmına salar ve hücrenin kasılmasını sağlarlar.
Hücre sıvısının içindeki magnezyum iyonları da elektrik yükü üreterek kalsiyumu, bulundukları yapıya geri gönderirler. Bu da hücrenin rahatlamasını sağlar. Magnezyum vücutta kalsiyum emilimini etkilemese de, hücre zarları arasında kalsiyum geçişini kontrol eder.
Normal bir kalp ritmini korumak ve tansiyonu düzenlemek için sağlıklı bir kalsiyum ve magnezyum dengesi korunmalıdır. Bunu yapmanın en iyi yolu da günlük önerilen miktarlarda bu mineralleri almaktır.
19 yaş ve üstü yetişkinlerde günde en az 1000 mg kalsiyum alınması önerilir. Yaşlandıkça vücut kemik kütlesini yaptığından daha hızlı yıkar, dolayısıyla 51 yaş ve üstü kadınlar ile 70 yaş ve üstü erkeklerde önerilen miktar günlük 1200 mg’a çıkar.
D vitamini kalsiyum emilimine yardımcıdır; yeterince D vitamini yoksa kalsiyum verimli bir şekilde emilemez. Bunun içinde 70 yaşına kadar olan yetişkinlerde günde en az 15 mikrogram, 70 yaş üstü yetişkinlerde ise 20 mikrogram D vitamini alınması önerilir.
Kalsiyum gibi magnezyumun çoğu da güçlerini korumaları için kemiklerde bulunur. Vücuttaki magnezyumun %26’sı ise kas hücrelerinde bulunmaktadır. Erkek vücutlarında daha fazla kas kütlesi olduğundan günlük önerilen magnezyum miktarı da artar. 19-30 yaşlarındaki yetişkin erkeklerde günde 400 mg magnezyum önerilirken, 31 yaş üstü erkeklerde bu miktar 420 mg’dır. 19-30 yaş arasındaki kadınlarda günde 310 mg magnezyum önerilirken, 30 yaş üstü kadınlarda 320 mg’dır. D vitamini magnezyum emiliminde küçük bir rol oynasa da, kalsiyum emilimi kadar önemli değildir.