Kalın bağırsak, sütun diye adlandırılır ve 2 metre uzunluğa sahiptir. Sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonradan gelen kısmı, kalın bağırsaktır. Bu bölgede meydana gelen kanser türüne bağırsak kanseri adı verilir. Bağırsak kanseri toplumda sık meydana gelen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.
Bağırsak Kanseri Nedenleri
Bağırsak kanserinin iyice nedeni bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin etkisi büyüktür. Geçmişinde kolon kanseri olan şahısların bu kansere yakalanma riski epeyce yüksektir. Daha evvelden göğüs ve yumurtalık kanseri geçirmiş olan kişilerde de kolon kanserine rastlanmaktadır.
Hayvansal yağların fazla tüketimi de bağırsak kanserinin oluşumunda etkilidir. Ayrıca kimyasal maddelerle iç içe olan sanayi ve fabrika işçilerinde de sıklıkla görülmektedir.
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Bağırsak kanserinin belirtileri aralarında karında dolgunluk hissi, iştah kaybı, aşırı kilo verme, fazla tez yorulma ve hafif ağrılar yer alır. Bazı kişilerde ishal bazılarında da kabızlık görülebilir.
Bağırsak kanserini açılış evresinde tespit etmek çok zordur. Çünkü belirtiler çoğu kişi kadar önemsenmeyecek sorunlardır. Bu sorunların görülmeye başladığında bağırsak demin daralmamıştır. Bu belirtileri kendinde gözlemleyen hastalar doktora gitmediklerinde bağırsak git gide daralmaya başlar. Daralan bağırsakta dışkı geçişi zorlaşır. Dışkı olarak atılması gereken maddeler atılamadığı için burada birikir. Bu koşul artan bir şekilde kötüleşir ve hasta en ince ayrıntısına kadar rahatsızlaşır. Bağırsağın adamakıllı kapanması durumunda hastada kansızlık görülebilir.