Boyun ağrısı
Sürekli olarak tutulmuş ve ağrılı bir boynun en yaygın nedeni, omurların ve boyun omurları arasındaki disklerin aşınıp yıpranmasından kaynaklanan ‘boyun spondilozu’ dur. Belkemiğini oluşturan yirmi dört omurun tepesinde boyunda yedi omur (boyun omurları) vardır. Her omur çiftinin arasında darbe emici görevi yapan bir kıkırdak diski bulunur: Bunlara omurlar arası diskler denir. Her disk sağlam lif tabakalarıyla çevrili jöle benzeri bir göbekten oluşur.
Eğer omurlar arası disk aşınır ve küçülürse, omurları ayrı tutamaz ve omurlar kendilerini korumak için kemik çıkıntılar geliştirirler. Bu çıkıntılar da sinirlerin omuriliğe bağlanan köklerine baskı yapar. Bu da boyunda omuzlara ve kola kadar yayılabilen ani ağrıya neden olur. Parmaklarda karıncalanma ve uyuşma da görülebilir.
Tabii ki, boyun ağrısının başka nedenleri de vardır: Trafik kazalarında boynun incinmesi, bozuk duruş, ya da, bir tavanın boyanması gibi boyun kaslarını aşırı zorlayıcı çalışmalar. Gerilimin yol açtığı baş ağrıları da boyun kaslarının aşırı gergin olmasından kaynaklanabilir.
Bel ağrısı
Artrit ve Romatizma Konseyi, ingiltere’ de her yıl yaklaşık iki milyon kişinin bel ağrısı şikayetiyle doktora gittiğini ve ekonominin yaklaşık otuz milyon iş günü kaybı olduğunu söylemektedir. Bel ağrıların çoğu omurganın kas ve bağlarının gerilmesi, ya da, yırtılmasından kaynaklanmaktadır.
Vakaların yalnızca küçük bir kısmı bildiğimiz disk kaymasından kaynaklanır. Bu rahatsızlık, diskin yumuşak çekirdeğini saran lifin zayıflaması ve disk göbeğinin çıkıntı yaparak bir sinir köküne baskı yapması halinde oluşur. ‘Disk fıtığı’ ya da ‘bel fıtığı’ olarak da bilinir.
Belkemiği omurları ayrıca aşınıp yıpranmadan dolayı da dejenerasyona uğrayarak sinir köklerine baskı yapar ve siyatik siniri yoluyla bacağa kadar yayılan büyük bir ağrıya neden olan kemik çıkıntıları üretir. Bu durum siyatik rahatsızlığının nedenlerinden biridir.
Omuz ağrısı
Omuz ağrısının en yaygın nedeni eklemi destekleyen dokuların, yani kas ve tendonların iltihaplanmasıdır. Bu durum aşırı kullanımdan, ya da, incinmeden kaynaklanabilir. Diğer bir neden de eklem kapsülünün (doğrudan eklemi saran ve koruyan doku) iltihaplanmasıdır. Yaygın olarak ‘donmuş omuz’ olarak bilinir, çünkü ağrı ve tutulmaya bağlı olarak hareket güçleşir. Ağrı ve şiş, koldan ele kadar yayılabilir.
Bursit
Her eklemin yanında bir veya, daha fazla bursa (kese) bulunur. Vücudun her iki yanında yetmiş sekiz tane vardır. Bazıları çok küçük, bazılarıysa 75 milimetre çapında olacak kadar büyüktür. Bursalar bir eklemle onu çevreleyen kas ve tendonlar arasında yastık görevi yapan minik doku keseleridir. Aşırı sürtünme bunları pürüzlü, ağrılı, iltihaplı ve sıvı dolu hale getirir; buna da bursit denir, iyileşmesi haftalar a-labileceği gibi bu süre bir yıla kadar uzayabilir, fakat ‘kendi kendini sınırlayıcı’ denilen, yani süresi içinde kendi kendine iyileşen bir rahatsızlıktır.
Karpal tüneli sendromu
Bu rahatsızlık, içinden tendonların koldan ele ulaştığı bir tünelin (karpal tüneli) bulunduğu bilekte ortaya çıkar. Bu tünelin iç duvarları bursalarda olduğu gibi iltihaplanıp şişer ve tendonların yanında karpal tünelinden geçen sinirlere baskı yapar. Eğer şişme artarsa, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağı uyuşur ve ağrı koldan boyuna kadar yayılabilir. Ağrı özellikle geceleri şiddetlenebilir. Bu sendrom aşırı kullanım, ya da, incinmeden kaynaklanabilir ve çoğu kez sinirlerdeki baskıyı kaldırmak için küçük bir ameliyat gerekir.