Prof. Dr. Halim Hattat, yaş ilerledikçe cinselliğin nasıl etkilendiği konusunda önemli bilgiler verdi. Yaşlanınca cinsellik biter mi? Cinsel isteğin düşmanları ve cinsel istek reçetesi:
Banu Duran’ın haberi
Bilinçli beslenen ve spor yapanların sayısının artmasıyla insan ömrü de uzuyor. 60 ise artık orta yaş kabul ediliyor.
Prof. Dr. Halim Hattat, yaş ilerledikçe cinselliğin nasıl etkilendiği konusunda önemli bilgiler verdi.
Hattat “Yaşlanmayı artık 80’de başlatıyoruz. 80-90 yaşında bile cinsel ilişki kurulabilir. Bunu doğa engellemiyor. Yeter ki iyi beslenin, spor yapın ve periyodik olun” diyor.
* Yaşlılık cinselliği bitiriyor mu?
Cinselliğin sadece gençlere özgü olmadığı bilinmeli. Yaşlanmaksa cinselliğin bittiği anlamına gelmez. Ülkemizde birçok kişi, erkek yaşlanma sürecinde sıklaşan cinsel sorunları normal kabul ediyor ve cinsellikten emekliye ayrılıyor. Oysa şunu unutmamanız gerek, cinsel fonksiyonlarda değişimler olsa da tüm cinsel sorunların tedavisi vardır ve tüm hayatınız boyunca keyifli bir cinsellik yaşamanız mümkündür. Unutmayın ki, mutlu yaşamın devamı için cinsellik çok ön planda. Ama cinsellik deyince sadece seks değil; elele dolaşmak, yanak yanağa olmak da tatmin edici olabilir. Çünkü fiziksel olarak ileri derece sıkıntıları olanlar da (felçliler vs.) var.
* Yani cinsellikten emekli olmak yok…
Elbette ki yok… Beraberlikler uzun yıllar aldığı zaman çiftlerin de birbirine davranışları nötralleşebiliyor. Mesela çocuk olduktan sonra çocuğu yataklarına alıyorlar ve birbirlerini unutuyorlar. Bu sefer de yani ileri yaşlarda da cinsellik yaşanmıyor. Çiftlerin çok akıllı davranmaları gerek. Cinsel birliktelik herşeyin ötesinde çünkü.
“60´ından sonra seks gençlik yıllarına göre daha iyi yaşanır”
* Zaten artık 60 “yaşlı” kabul edilmiyor değil mi?
60 yaş artık orta-genç yaş oldu. Yaşlanmayı 80’de başlatıyoruz. Bu daha da ileri yaşlara kayacak. Tek mesele, sağlıklı yaşamak… 80 yaşında bir insan da cinsel ilişki kurabilir, evet. Hatta daha ileri yaşlarda da kurabilir. Bunu doğa engellememiş. Tabii bunda çeşitli sağlık problemleriniz nedeniyle (kalp, kolesterol vs.) kullanılan ilaçların rolü de önemli. Ama normal şartlarda çiftler ileri yaşlara kadar cinselliğini yaşayabilir.
En azından elele tutuşun yada öpüşün; sorunlarınızı oturup konuşun
* İlerleyen yaşla birlikte cinsellik önemli olmaktan çıkıyor mu?
Cinselliğin yaşla sonladığını söyleyen şehir efsanelerine inanmayın. Amerika’da Chicago Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmaya göre 55 yaşın üzerinde erkekler 15 yıl, kadınlar 11 yıl aktif cinsellik yaşayabiliyor. Genel sağlığınız iyi durumda ise bu süre daha da uzuyor. AARP (American Association of Retired Persons) tarafından yapılan bir çalışmada katılımcıların yüzde 51’i seks yaşamlarının üst düzeyde doyurucu olduğunu, yüzde 84’ü cinselliğin sadece genç insanlar için olduğunun düşünülmesinin yanlış olduğunu vurguluyor. Ayrıca katılımcıların yaklaşık yarısı en az haftada 1 kez cinsel düşünceler, fanteziler ve erotik rüyalar yaşadığını, yaklaşık dörtte biri de bu durumları günde en az 1 kez yaşadığını belirtiyor. Ancak cinselliğin sadece cinsel aktivite ile sınırlı olmadığını da belirtelim. Çift olarak duygusal ve fiziksel anlamda yaşadığınız tüm yakınlaşmalar cinsellik sayılır.
* Problem yaşanıyorsa, genelde nerede başlıyor?
50 yaş sonrası kadın, “erkeğim artık benim beğenmiyor” diyor. Erkekse “acaba ilişkide başarılı olabilir miyim” derdinde. Ama birbirlerine ifade etmiyorlar ve ayrılık derinleşiyor. Konuşmak temel şart! Çoğu zaman kadında da problem yaşıyoruz, “Ben artık cinsellikle uğraşmak istemiyorum” diyor.
* Andropoz ve menopoz cinsel isteği bitiriyor mu?
Türkiye’de 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 52’sinde cinsel performansta ve istekte azalma olduğu, ancak doktor başvurusunun azlığına bağlı bu rakamların gerçeğin oldukça altında kaldığı tahmin ediliyor. Andropoz, yaşla birlikte doğal olarak azalan testosteronun yol açtığı klinik bir tablo. Kadınlarda da menopoz süreciyle birlikte vücut hormon değişiklikleri olmasıyla cinsel isteksizlik yaşayanlar oluyor. Yapılan çalışmalar yaşla birlikte cinsel isteksizlik yaşayan kadınlarda artış olduğunu ancak bu durumdan rahatsız olan kadınların sayısının azaldığını gösteriyor. Yani kadınlar cinsel isteksizlik yaşasa da bu durumdan rahatsız olmuyor. Cinsel sorunları “normal” kabul ediyor. Bir de bizim toplumumuzda “Benim artık yaşım geçti.”, “Anneanne yaşındayım, cinsellikle ne gibi bir âlâkam olabilir” gibi bir anlayış görüyoruz. Oysa kadınlarda tüm cinsel sorunların tedavisi var.
İleri yaşlarda daha stressiz bir hayatınız var; üstelik uyarılma noktalarınızı da biliyorsunuz…
* 60’ından sonra cinsel hayatı gençlik yıllarına göre daha iyi olan çiftler var mı?
Çok var… Gençken o kadar çok problem var ki; meslekleriyle ilgili, maddi nedenleriyle ilgili… Ve de o kadar yoğunlar ki. Bakıyorsunuz karı koca bitmişler; biri işten gece 10’da geliyor diğeri 8’de. Sonunda bir gün “Ne oluyor?” dediklerinde de bayağı uzun yol almış oluyorlar. Ve maalesef son dönemde çok fazla genç hastamız olmaya başladı. Üstelik bunlarda 60-70 yaşlardaki hormon seviyesini görüyoruz. Hormonlar strese bağlı olarak çok düşük! Fast food beslenme, hareketsizlik de etkili oluyor.
Oysa 60’lı yaşlarda daha bol vakit ve daha stressiz bir hayat var. Bir de artık hangi noktalardan uyarıldıklarını biliyorlar. Birlikteliklerinde muntazam cinsellik yaşayan insanların hayatlarının sonuna kadar cinsellik yaşamalarında hiç sorun çıkmıyor. 70-80 yaşına geldiklerinde bile haftada bir kez birleşme oluyor.
Kültür ve genetik çok önemli… 90 yaşında bir arkadaşım var. Karısı hâlâ cinsellik yaşadıklarını ifade ediyor. Birbirlerine olan yakınlığını, sevgi, saygıyı kaybetmeyen insanlar cinselliğe de hazır oluyor. Bir de “periyodik olmak” çok önemli! Çünkü vücudumuz bir bilgisayar, ona göre davranıyor; alışkanlıklarınızı sürdürmekten vazgeçmeyin.
Kırsal bölgelerde ileri yaşta haftada 3-4 kez seks var
* Uzun süreli birlikteliklerde “Eşimi artık abi yada kızkardeş gibi görüyorum” cümlesini duyabiliyoruz.
Bu, büyük şehirlerde daha çok oluyor. Enteresandır ileri yaşlarda kırsalda, Anadolu’da cinsel birliktelikler çok daha yoğun. Kişiler o cinselliğin çok kıymetli olduğunun farkındalar. Daha basit bir yaşam içinde olduklarından mutluluk çizgisi daha başka bir yerde. Haftada 3-4 kez birlikte oluyorlar. Şehir yaşamı; stres ve daha az zaman ayırma gibi öğeler taşıdığı için birliktelikler de daha kolay etkileniyor.
* İleri yaşlarda yapılan seksin genç yaşta yapılandan farkı nedir?
Birlikteliğin süresi kısalıyor. Bir de konsantrasyon azalabiliyor; daha çabuk etkilenme oluyor. Başladığında erkekte sertleşme olmayabiliyor. Ama birbirlerinin uyarılma noktalarını kaybetmezlerse sorun yok.
* Cinsel isteksizlikte ilaç desteği olmalı mı; tavsiye ediyor musunuz?
Direkt şu ilacı kullanın diyemem. Varsa kullanılan diğer ilaçlar da önemli, çünkü. Kişinin sağlığıyla ilgili diğer doktorlarla da konuşmak lazım. Ama zararı yoksa ilaçlar yardımcı olabiliyor. Ancak esas olarak kendi biyolojik kuvvetlerini ortaya çıkarmak lazım. “Cinselliği ilaçsız yaşayamam” diye düşünen çok kişi var; oysa kendi öz varlıklarını ortaya çıkarmaları lazım.
“Erkek gençliğinden beri bir kadının kokusuna alışmışsa kadın zekasıyla onu erkeğine hissettirmeli; erkek de kadınına hâlâ güzel olduğunu hissettirmeli.”
Genç kadınla birlikte olan erkek…
Bir grup erkek yaşı 70 olsa bile, 40’ında gibi davranmaya gayret ediyor. Uyarılmamalarının sebebini, genç partnerları olmamasına bağlıyor ve kendi eşinden çok daha genç birini arıyor. Oysa akıllı davranış içinde olanlar, evdeki 30 yıllık eşini mutlu etmenin bir yolunu mutlaka bulacaktır. Tüm mesele, cinsel zeka. Unutmayın ki, kadının çok genç oluşu uyarılmanın temel noktası olmaz.
Cinsel isteğin düşmanları
* Testosteron eksikliği
* Kilo fazlalığı ve obezite
* Yüksek kan şekeri, tip 1 ve 2 şeker hastalığı
* Yüksek kan basıncı
* Yüksek LDL (kötü) kolesterol, düşük HDL (iyi) kolesterol
* Trans ve doymuş yağlardan zengin, dengesiz ve sağlıksız bir beslenme planı
* Hareketsiz bir yaşam
* Aşırı gergin, sinirli, endişeli ruh hali
* Stres
* Depresyon
* Uykusuzluk
* İlaçlar
* Sigara
* Alkol
* Uyuşturucu ve doping ilaçlar
Cinsel istek reçeteniz
* Düzenli aralıklarla testosteron seviyenizi kontrol ettirin. Düşüş varsa testosteron takviyeleri konusunda doktorunuzdan bilgi alın.
* Trans ve doymuş yağlardan fakir, sağlıklı proteinleri içeren, kan şekerini bir anda yükseltip düşürmeyen Omega-3 ve çinko zengini, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı yapın.
* Sağlıklı bir kilo aralığında kalın. Bel çevrenizi ince tutun.
* Her gün 30-35 dakikalık yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirin.
* Sigara kullanmayın.
* Alkol ve kafeinli içecekleri sınırlayın.
* Uyuşturucu maddelerden kaçının.
* Uyku sorunlarınızı önemseyin.
* Kullandığınız ilaçları gözden geçirin. Cinsel yaşamınızı etkileyenleri ayırmak için doktorunuzdan yardım isteyin.
* Stresinizi yönetmeye çalışın. Gerekirse profesyonel yardım alın.
* Hayata olumlu gözlerle bakın, sosyal olun.