Vücud Isısı (Febris), Ateş Yükselmesi, Ateş Ölçer
Vücut ısısı, canlılık belirtisidir. Vücut daima ısı üretir ve ısı kaybeder. Üretilen ısı ve kaybedilen ısı arasındaki fark vücudun ısısıdır. Vücut ısısı, beyin tabanında hipotalamustaki merkez tarafından ayarlanır ve dengede tutulur. Bu merkeze ısı ayarlama (Termoregülasyon) merkezi denir.
Vücut ısısı metabolizma, hareket ve açığa çıkan enerjiden meydana gelir. Vücut, terleyerek, solunum yaparak, derinin teması ve boşaltım sistemleri atıklarıyla ısı kaybeder.
Sağlıklı bir insanın ısısı her ortamda 36.5-37 °C derecedir. Isının aynı olması termoregülasyon merkezi tarafından ayarlanır.
Hastalık halinde ısı meydana getiren ve ısı kaybettiren sistemler etkilendiği için ısı ya yükselir ya da düşer.
Vücut ısısı, termometre ile ölçülür. Ölçü birimi Santigrad (°C) olarak değerlendirilir. Vücut ısısı, ısı ölçülen organa göre küçük değişiklik gösterir. Oral yoldan ısı ölçümünün normal değerleri minimum (en az) 37.2 C maksi. mum 37.7 °C’dir. Rektal yoldanjsı ölçümünün normal değeri 37,5 °C’dir. Çocuklarda Bu değer 37,7Cdir..
Aksilla yani koltuk altından ısı ölçümünün normal değeri ise 36.5 °C’dir.
Isı yükselmesiyle birlikte nabız sayısı artar, solunum hızlanır. Metabolizma artar. Ateş, sistemlerin çalışmasını genel olarak hızlandırır.
Ateş Nasıl Ölçülür, Ateş Ölçülecek Yerler
Vücut ısısı hastanın durumuna göre değişik yerlerden alınır. Isı ölçme (Alma) yeri, hastanın geçirmekte olduğu hastalığa, geçirdiği operasyona, travmaya ve bunun gibi bir çok duruma göre değişir.Vücut ısısı genel olarak oral yoldan (ağızdan-dil altından). rekta[ yoldan (Anüsten), koltuk altından (Aksilla) ve çocuklarda kasıktan ölçülür. Bu yollardan alına ateş, 1-2 diziyemlik fark gösterir.