Beyin kanaması tansiyon yükselmesine bağlı olabildiği gibi bir darbe veya trafik kazası ile de ortaya çıkabilir. Baş ağrısının yanı sıra bulantı ve kusma baş gösterir. Daha sonra hastada baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı gelişir. Trafik kazaları sonrası ortaya çıkan önemli bir durum da “Konuş ve öl” adı verilen durumdur. Beyin kanamasının yavaş olduğu durumlarda olur. Kazanın hemen sonrasında hastada herhangi bir belirti saptanamayabilir. Bu dönemde beyin kanaması devam eder. Ancak belirti verecek seviyeye gelmemiştir. Fakat zaman geçtikçe kanama kafa içerisinde birikerek yaşamsal yapılara baskı yapmaya başlar, bu zaman zarfında hastaneye başvurmak için çoğu kez geç kalınır. Bu nedenle trafik kazası sonrası, özellikle başına darbe almış hastaların herhangi bir bulgu olmasa bile hastaneye başvurmaları ve en az 24 saat süreyle gözlem altında tutulmaları doğru olacaktır. Aynı durum yüksekten düşen insanlar için de gereklidir. Traksiyon baş ağrısı kafa içindeki çeşitli yapıların çeşitli nedenlere bağlı olarak çekilmesi ile oluşur. Bu, damarlar veya beyni tutan primer ya da metastatik (başka yerden yayılmış) tümörler nedeniyle olabilir. Beyin kanamaları gene traksiyon baş ağrısı nedenidir.
Anevrizma Nedir
Beyin kanamasına yol açan bir başka önemli durum beyin damarlarında bulunan anevrizma adı verilen küçük baloncukların yırtılarak kanamaya yol açmasıdır. Bu baloncuklar doğuştan vardır ve yırtılıp kanama oluşturmadıkları sürece herhangi bir sorun çıkarmadan kalırlar. Baloncukların yırtılması hipertansiyona bağlı olabileceği gibi, bazen de bir neden yokken gelişebilir. Bu durumda çok şiddetli bir baş ağrısı ortaya çıkar. Hastaların %20-30’unda kanamadan 1-2 hafta önce boyuna yayılan bir baş ağrısı ortaya çıkabilir. Kanama başladıktan sonra gelişen şiddetli baş ağrısına bulantı, kusma, görme veya konuşma bozuklukları ve bilinç bozuklukları eşlik eder. Bu belirtiler baloncuğun yerine ve oluşturduğu kanamanın yaygınlığına göre değişkenlik gösterir. Böyle bir durum ortaya çıktığında vakit yitirmeksizin hastaneye başvurulmalıdır. Yapılan tetkikler sonucunda anevrizma kanaması tanısı koyulursa hastayı acilen ameliyata almak da gerekebilir.
Beyin tümörlerine bağlı baş ağrıları
Baş ağrısından yakınan hastaların çoğu hemen beyin tümöründen kuşkulanırlar. Dahası hekime başvurmalarının temel nedeni budur. Bu kuşkuyu yenmek için çok gelişmiş tetkik araçlarından yararlanmak isterler. Baş ağrılı hasta sayısının ne denli yüksek olduğu göz önüne alınırsa, bu durumun toplumsal bir sorun haline geldiği görülür. Bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans (MR) gibi ileri tetkik yöntemleri çoğu kez gereksiz yere sırf hasta istediği için kullanılır hale gelmiştir.
Beyin tümörlerine bağlı baş ağrıları diğer baş ağrılarına göre çok daha seyrek görülür. Beyin tümörlerinde baş ağrısı genellikle tek başına seyretmez. Baş ağrısının yanı sıra tümörün bulunduğu bölgedeki sinirlere göre başka bulgular da ortaya çıkar. Vücudun belirli bir bölgesinde karıncalanma, uyuşukluk ya da baş dönmesi ortaya çıkabilir. Ayrıca kitle büyüdükçe bulantı ve kusma tabloya eklenir. Beyin tümörlerindeki baş ağrısının en önemli özelliklerinden birisi ağrının gittikçe artması ve ağrı kesicilere yanıt vermemesidir.