Bel fıtığına gelirsek… Bel fıtığı bel hastalıkları arasında sanki en çok görüleni. Bu yanlış bir gözlem de olabilir. Ama pek çok insan, “Benim bel fıtığım var” diyor. Sahiden arttı mı, yoksa biz mi böyle biliyoruz? Bel fıtığı, bel ağrısının oluşmasında önemli rol oynar. Bel ağrılı hastaların yüzde kaçında ağrının bel fıtığına bağlı olduğunu söylemek ağrı kaynağını belirlemedeki güçlük nedeniyle mümkün değildir. Fakat günümüzde sizin de gözlemlediğiniz gibi bel fıtığı tanısı konan hasta sayısı arttı.
Bel fıtığı tanısı sıklığındaki artış sebeplerini şöyle açıklayabiliriz: MR istenmesi sıklığında artış ve bel fıtığıyla ilgili terminolojinin bilimsel olarak tartışmalı olması nedeniyle MR bulgularının yanlış yorumlanabilmesi. Örneğin bazen dizde çok hafif bir bombeleşme görülmesi bile bel fıtığı olarak değerlendirilebiliyor. Mekanik ağrıların diğer nedenleriyle karşılaştırıldığında, bel fıtığında ağrı ve diğer yakınmalar hastayı daha fazla rahatsız eder. Bunun için de hasta doktor? daha fazla başvurup çare arar.
Bel fıtığının yaygınlaşmasının başka nedenleri var mı?
Günlük yaşamda ve özellikle iş yaşamında bel fıtığı için risklerin fazlalaşması, endüstrileşmeyle birlikte ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerin artması bel fıtığını yaygınlaştırmaktadır. Ayrıca toplumda bel fıtığı konusunda bilinçlenmenin artmasıyla birlikte kişi belinin farkına daha çok varıyor ve daha erken doktora başvuruyor.
Bel fıtğı tanımlar mısınız?
Bel fıtığı, omurlar arasındaki diskin ortasında bulunan çekirdeğin yer değiştirmesidir. Omurganın yapısını tekrar hatırlatırsak, omurlar arasında bele binen yükü karşılayan, hareketin oluşmasına yardım eden disk dediğimiz yastıkçıklar vardır. Yastıkçıkların ortasında jele benzer yapıda çekirdek ve çekirdeğin çevresinde koruyucu çember şeklinde güçlü bir yapı bulunur. Disk omurgada bir çeşit amortisör görevi görür. Bel fıtığı, diskin çekirdeğinin çevresindeki yapı içine doğru yer değiştirmesidir.
Bel Boyun Fıtık 3 farklı şekilde ortaya çıkar:
1. Bulging (bombeleşme): Diskin ortasındaki çekirdek, etrafındaki koruyucu yapıdaki yarıklara ve çatlaklıklara doğru sızar ve disk bombeleşir. Bu durum bel fıtığı başlangıcı olarak değerlendirilir.
2. Protrüzyon: Bir sonraki aşamada diskin çevresindeki bu taşma fıtıklasın Fıtıklaşma sinire bası yapabilir.
3. Ekstrüzyon: Diskin çevresindeki çember yırtılır ve diskteki jelatinimsi madde yayılır. Disk yırtılması olarak da adlandırılan bu durum en ciddi olanıdır.
Yaşlanmanın bel fıtığı oluşmasına etkisi var mıdır? Yaşlanmayla birlikte yıpranma bel fıtığı oluşumuna yatkınlık oluşturur. Diskin yapısının büyük kısmını su oluşturur. Çocuklukta su oranı yüzde 90’ken yaşlanmayla birlikte bu oran düşer. Orta yaşlardan sonra su içeriğinin azalmasına bağlı olarak diskin esnekliği ve üzerine düşen yükleri emme yeteneği azalır. Diskin dış kısmındaki yapıda çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar diskin ortasındaki çekirdeğin dışarıya doğru sızmasını kolaylaştırır.
Belde Fıtık, belin tam olarak hangi bölgesinde oluşur?
Omurganın arka ve yan bölümündeki bağların zayıflığı nedeniyle bel fıtığı sıklıkla bu bölgede oluşur. Burada bacağa giden sinirlerin kökü bulunur. Fıtık bu köke bastırırsa bacağa yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi yakınmalara yol açar. Bel fıtığı en çok, 4. ile 5. bel omuru ve 5. bel omuru ile 1. kuyruksokumu omuru arasında görülür.
Fıtık omurgada en çok belde görülüyor, bu neden kaynaklanıyor?
Bel, biyomekanik özelliği nedeniyle zorlanmaya en yatkın bölgelerimizden biridir. Bu durum belde fıtığın oluşumunu kolaylaştırır.
Alt bel bölgesi, vücudumuzun yükünü taşır. Bu bölgede kaldıraç kolları özelliği nedeniyle yüklenme fazladır. Kaldıracın merkezi kalça eklemindedir. Kaldıracın uzun ön kolu, kısa arka kolu vardır. Onun için yerden bir ağırlık kaldırırken, vücudumuzdan ne kadar uzak tutarsak bele o kadar fazla yük biner, zorlanma olur. Buna belin kavisinin tersine döndürülmesini eklersek, diskin arkaya doğru yer değiştirmesi daha da kolaylaşacağından bel fıtığı riski daha da artar.
Akşama doğru boy kısalabilir
Diskin yapısındaki sıvının yer değişimi başka bir etki gösterir mi?
Diskin içindeki sıvı pompa mekanizmasıyla yer değiştirebilir. Bu yer değiştirmeyle diskteki atık maddeler uzaklaştırılır ve hücre beslenmesi için gerekli maddelerin alımı sağlanır. Yatay pozisyonda diskler daha fazla sıvı tutar, dikey pozisyonda ise sıvı içeriği azalır. Bu nedenle akşama doğru boyumuz da 1-2 santimetreye kadar kısalabilir.