Egzersiz yaparken, hareketin sizi bir miktar zorlaması, kaslarınızdaki yanmayı hissetmeniz olumlu bir durum. Ama canınız yanıyorsa, o zaman iş değişiyor. Peki egzersizi yaparken yaşadığınız rahatsızlığın, problem olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?
Eğer hiçbir şey yapmadan otururken bir ağrı ya da acı hissediyorsanız, o zaman mutlaka bir doktora görünün. Dokular zara görmeyip, iltihaplanmadığı sürece; otururken bir ağrı ya da acı hissetmeniz mümkün değildir.
Egzersizi yapma şeklinizde değişikliğe sebep olan her türlü rahatsızlık durumu da mutlaka incelenmelidir. Mesela, bacak hareketlerini yaparken, dizlerde ağrı oluyorsa, ağırlığınızı topuklarınıza verecek şekilde hareketi değiştirmek sizi rahatlatabilir. Eğer pozisyonunuzu hafifçe değiştirmek, ağrıyı azaltmıyorsa; egzersizi bırakıp, sizi rahatsız eden pozisyonlardaki semptomları gözlemlemeye başlayın.
Hafif değişikliklerle ya da hiç değişmeden devam eden ağrı ve acınız varsa mutlaka bir doktora görünerek, egzersizin o bölgeye bir zarar verip vermediğini kontrol ettirin.
Eğer egzersiz sırasında veya sonrasında bir rahatsızlık veya şişme varsa, önce hafif esneme hareketleri yapın. Ardından da buz kompresi uygulayın. Eğer ertesi gün ağrı ya da acınız azalmışsa, o zaman sadece ufak bir gerginlik veya sürtünme problemi yaşamışsınız demektir. Eğer semptomlar birkaç günden daha uzun süre kalırsa, acının olduğu bölgeyi gözlem altında tutun ve hangi pozisyon ya da hareketlerin canınızı yaktığını izleyin.
Vücudunuzu dinleyin. Hissettiğiniz acının mutlaka bir nedeni var. Eğer bir şüphe duyuyorsanız, bir doktora danışarak incinme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.