Pnömothorax, Akciğer zarı ile göğüs duvarı arasındaki boşluğa hava girmesi demektir. Normalde bu boşluk , akciğerin dış ve iç zarları ile kaplı ve bu zarlar birbirine temas eder halde, aralarında çok az miktarda sıvı olduğu için birbirleri üzerinden kayabildiği potansiyel bir boşluktur.
Hava bu boşluğa akciğerlerdenden veya göğüs kafesi dışından girebilir. Hava En sık, bazı insanlarda doğuştan olan akciğerlerin üzerinde görülen hava keselerinin ( Büllerin ) patlaması sonucunda bu boşluğa girer. Ayrıca göğüs kafesi yaralanmalarında da Pnömothorax görülebilir.
Pnömothorax her durumda acil olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünki bahsettiğimiz boşluğa hava girmesi , o taraftaki akciğerin , giren havanın baskısı ile çökmesine ( balon gibi sönmesine ) yol açar. Akciğerlerdeki sönmenin fazla olması veya giren havanın artarak devam etmesi ( Ventil Pnömothorax ) durumunda ,bir çok hayati organ etkileneceğinden hemen küçük cerrahi müdahale ile
boşluktaki bu hava tahliye edilmelidir. Eğer hava miktarı az ise , solunum egzersizleri ile akciğerlerin kendi kendine açılması beklenebilir.
Pnömothorax sebebi mutlaka ortaya konmaya çalışılmalıdır. Çünki sağlık merkezine ulaşılamayacak bir yerde ( doğa gezileri, uçak seyahatleri gibi ) gerçekleşecek yeni bir Pnömothorax , hiç istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sebep, çoğunlukla ileri görüntüleme tetkikleri ile ( Göğüs Tomografisi – MR gibi) ortaya konur.
Tedavi sebebin bulunması ile yapılır. En sık görülen sebeb olan Akciğer zarındaki hava kabarcıklarının ( Büllerin ) tespit edilmesi durumunda , Cerrahi müdahale ile bunların temizlenmesi gerekir.
bende bi akciğer patlaması ameliyatı qeçirdim ve dren taktılar bana ben sigara da içiyordum önceden fakat ameliyattan sonra bıraktım uzun boylu esmer ve zayıf biriyim yaşım 18 ve korkuyorum bi ölüm riskim var mı yada bu hastalığ bi daha tekrarlanma riskim var mı korkuyorum bana bıu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim