Şizofreni Belirtileri Nelerdir ?
Şizofreni iyileşme ve şiddetlenme dönemi olarak ikiye ayrılabilir. Rahatsızlık şiddetlenmeden önce hastada bazı belirtiler görülür.
1- İlgisizlik, halsiz ve isteksiz olmak
2- Yakın çevresinden uzaklaşmak
3- Duygu azalması sorunu
4- Uyku sorunları
5- Cinsel konulara yönelmede artış
6- İçki ve sigaraya başlamak
7- Kendisini önemsememek ve kendisine bakmamak
8- Ani bir şekilde sinirlenme, alınganlık ve ufak şeylerden rahatsız olarak sinirlenmek
Bu belirtilerin tamamı bir hastada görülmeyebilir. Ancak bir insanda görülen belirtileri, rahatsızlığın diğer şiddetlenme dönemleri ile aynı özelliği taşır. Bu belirtiler görülürken sağlık ekibi ile görüşüp, gerekli olan önlemlerin alınması ile rahatsızlığın aktif dönemi önlenebilir. Fakat yapılmakta olan tedavi ile düzelmeyen ya da tamamen yok olmayan belirtiler de söz konusudur. Hastada sürekli olarak görülür, artabilir veya azalabilir. Olmayan sesler duymak, şüpheci davranışlar, bitkin ve halsiz bir ruh hali içerisinde olmak belirtiler içerisindedir.
Şizofreni Tedavisi
Şizofreni tedavisine ilaç alımı ve psikoterapiler yer alır. Tedavide alınmakta olan ilaçlar antisikotik ilaçlardır ve uzun seneler kullanılır. Rahatsızlığı tamamen yok etmez ancak belirtileri engeller, kişinin iş verimini yükseltir. İnsanın günlük yaşama ayak uydurması kolaylaşır ve rahatsızlığın yeniden meydana gelmesi engellenir.
Son dönemlerde atipik antisikotikler de şizofreni tedavisinde kullanılmaktadır fakat tehlikeli olabilecek yan etkileri vardır. Bu ilaçların kullanımıyla kandaki beyaz hücrelerin sayısında ani bir şekilde düşme olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde ve düzenli olarak alınması gerekir. Fiyatı ise diğer ilaçlara oranla daha pahalıdır.
Hangi ilacın ne dozda alınacağı hastanın durumuna ve görülmekte olan belirtilere göre farklılık gösterir. Bunun için ise deneme-yanılma yolu tercih edilir. Bu ilaç tedavisi sonucu bazı kişilerde belirtiler hafifler ancak devam eder, bazı hastalarda ise herhangi bir düzelme olmaz. Bazı hastalarda ise ufak dozlarda dahi şiddetli yan etki ortaya çıkabilir. Bu ilaçların etkisi olmayan seslerin duyma ve hayal görme gibi belirtileri yok etmesidir. Bu ilaçlar herhangi bir şekilde bağımlılık yaratmaz ve rahatsızlığın şiddetlendiği zamanlarda dozlar artırılır. İlacın kısa bir süre kullanılarak kesilmemesi gerekmektedir. Düzenli olarak doktor kontrolü ile rahatsızlık kontrol edilebilir.
Diğer tedavi yolu ise EKT adı verilen, elektro konvulziv tedavisidir ve günümüzde tartışmalara neden olan bir tedavi yoludur. Bu tedavi yönteminde başın 2 kısmına elektrotlar yerleştirilir ve beyinde yeniden elektriksek dengenin sağlanmasına çalışılır.
Şizofreni de grup tedavileri de çok önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan grup tedavisi kişinin belirtileri kontrol etmesi için gerekmektedir ve insanlar ile olan iletişiminin artırılması amaçlanmaktadır. Hastanın tanışmış olduğu insanlar ile nasıl konuşacağı, nasıl sohbet edeceği, sorunlar ile nasıl başa çıkacağı ve çözüm yolları anlatılmaktadır. Haftada bir defa yapılır ve yaklaşık 10 şizofreni hastası bu grup tedavisine katılır.