Vajinal Akıntı

Kadınların jinekoloğa başvurma sebeplerinin başında vaginadan gelen akıntılar gelir.Evli olsun veya bekar hemen hemen tüm kadınların yılda bir iki kez sosyal yaşantılarında rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden olmaktadır. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı (doğal akıntı) olarak adlandırılır. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.

Fizyolojik (doğal ) akıntılar:

Doğal (fizyolojik ) akıntılar yapı olarak berraktır ve sıvı yumurta akını andırır yapıdadır.Genellikle kokusuzdur, fakat bazı kadınlar ekşi bir kokudan şikayet edebilmektedirler.Genellikle kaşıntı şikayeti yoktur ve cinsel ilişkide ağrı ,yanma hissi oluşmaz.Bu akıntıların en büyük özelliği aynı şiddette uzun süre (1-2 yıl gibi) devam etmesidir.

Bazen bu akıntı miktarı çok fazla miktarda olur ve kadınlar endişeye kapılabilirler. İç çamaşırları veya günlük ped devamlı ıslak haldedir. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı doğanın döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamını değiştirmesidir Bu dönemde rahim ağzındaki ve buradan salgılanan sıvılardaki (servikal mukus değişiklikleri) tüm değişiklikler buradan spermin kolayca geçerek yumurtaya ulaşmasını sağlamak içindir.

Adet dönemine yaklaştıkça bazı hanımlarımızda vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir. Aynı sebeplerden dolayı gebelerde de tüm hamilelik boyunca vajinal akıntıda fizyolojik tarzda artma mevcuttur.

Eğer akıntı normale göre artmış ise,görüntü ve yapısında değişiklik olmuş ise veya herhangi bir enfeksiyon şüphesi var ise, oluşabilecek bir mikrobik vaginiti anlayabilmek için vajinal muayene ve gerekirse vaginal kültür yapılmalıdır.

Fizyolojik olmayan akıntılar:

Fizyolojik olmayan akıntılar vagina veya rahim ağzındaki enfeksiyöz sebeplerden dolayı oluşan akıntılardır ve genel olarak Vajinit veya Servisit olarak isimlendirilirler. Genellikle görülen belirtileri:

Vajinadan olağan dışı bir akıntı

Kaşıntı ve tahriş

Cinsel ilişki sırasında acı duymak, disparoni

Kasıklarda ve alt karın bölgesinde rahatsızlık veren ağrı

Nadiren de olsa vajinal kanama

Dış genital bölgede şişme,ödem.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

Vajinaya ait sebepler:

Vajinanın mantar hastalıkları
Trikomanas vajiniti
Bakteriyel Vaginosis
Genital herpes vajiniti
Vajinadaki yabancı cisimlerin oluşturduğu akıntı
Genital kansere bağlı akıntı
Rahim ağzı (servikse) ait sebepler:

Rahim ağzı yaraları
Gonore gibi cinsel ilişki ile geçen hastalıklar
Herpes gibi virüsların yaptığı akıntı
Rahim ağzı kanseri
Spiralin ipine bağlı akıntı
Servikste olan poliplere bağlı akıntı
En sık akıntı sebepleri nedir?

Vaginal kaşıntı,yanma,normal olmayan kokulu akıntı şikayeti ile başvuran hastalarda vaginitten şüphelenilir. Sıklıkla sebep olan mikroorganizma vajinal kültür dışında smear testinde de görülmektedir. Doktor basit bir mikroskopik inceleme ile genellikle sebebi görebilmektedir.Serum fizyolojik ile hazırlanan inceleme lamında belli organizmaların olmaması, artmış miktarda lökositlerin görülmesi servisiti (rahim ağzı iltihabını) düşündürür ve Chlamydia, gonorrhea (bel soğukluğu) veya herpesten şüphelenilmelidir.Tanıyı kesinleştirmek için vajinal kültür yapılmalıdır. Vajinada akıntıya sebep olan ve en sık görülen mikroorganizmalar Trichomonas, bakteriyel vajinit ve candida (mantar) dır.

Şikayetler

Tedavi

Trichomonas

Sarı veya yeşil akıntı,ağır koku, kaşıntı.

Metronidazol

Bakteriyel vaginit

Gri-beyaz köpüklü,az miktarda, sulu akıntı.İlişkide ağrı.Bazen koku.

Metronidazol

Candida,

Mantar hastalığı

Koyu beyaz peynirimsi kokusuz akıntı, yanma hissi,kaşıntı.

Tetraconazole veya

Miconazole

Bulantı ve kusma yaptığından dolayı Metronidazol kullanıldığında alkol alınmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.