Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu’ndan yenidoğan bebek bakımı ile ilgili tavsiyeler verdi…
Kafatasındaki şekil bozukluklarını önemsemeyin!
Kafatası kemikleri gelişmeyen bebeklerin başında doğum kanalına girdiğinde sıkışmaya ve vakumla çekilmeye bağlı şekil bozuklukları olabileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, beynin büyümesiyle birlikte, zamanla kafatasındaki şekil bozukluklarının kaybolacağını belirtiyor.
Bebeğinizi “teri kokmasın” diye tuzlamak ölüme dahi götürebilir
Bebeğin doğumundan 10 günlük olana kadar geçen sürede, cildinde oluşan döküntülerin çoğunun fizyolojik olduğunu kaydeden Dr. Nemlioğlu, “Bazı bebeklerde morluk veya akne benzeri oluşumlar görülebilir. Bu sorunların çoğu, tedavi gerektirmez. Tedavi için kullanılan birçok madde bu tür cilt problemlerinin daha da artmasına neden olur. Örneğin; bebeklerin cildine yapılan en yanlış uygulama, teri kokmasın diye cildin tuzlanmasıdır. Bebeğin cildi hassas olduğundan, tuz vücutta emilmekte ve bu durum ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilmektedir.” şeklinde konuşuyor.
Düzenli kilo artışı bebeğinizin doyduğunu gösterir
Bebeğin doyduğunu anlamanın en iyi yolunun, düzenli kilo artışı olduğunu belirten Dr. Nemlioğlu, bebeğin doyduğunu anlamanın diğer yollarını şöyle maddeliyor.
* 2-3 saat uyuyan ve düzenli kaka yapan çocuk doymuş demektir.
* Emzirme sırasında emme ve yutma işlemlerinde, bebeğin hal ve hareketleri de doyduğuna dair ipuçları verir.
* Bebekler dümdüz yatırdıklarında sütün fazlasını gaz ile birlikte çıkartabilir ya da fazla miktarlarda kusabilir. Bebek düzenli kilo aldığı sürece bu sorun olmaz. Kusmaması için bebek 30-40 derece eğimle yatırılabilir. Bu uygulama, yer çekiminin etkisi ile sütün midede kalmasını sağlar.
Fön makinesi bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olabilir
Bebeklerin gaz çıkarmadaki sıkıntısının sindirim sisteminin bazı öğelerinin olgunlaşmasındaki gecikmeden kaynaklandığını söyleyen Dr. Nemlioğlu, “Bu süreçte sabır çok önemlidir. Gaz sorununu gideren ilaçlar, bebekler için önerilmez. Bebek emerken devamlı meme değiştirmek de sakıncalıdır. Bir meme boşaltılmadan diğer memeye geçilmemelidir. Aksi taktirde bebek doymadığı halde doyduğunu sanabilir. Ayrıca fön makinesi sesi de bebeğin gaz çıkarmasına yardımcı olabilir” diyor.