Kasık fıtığı ihmale gelmez
Dünyada her 100 kişiden 15’inde görülen kasık fıtığı yurdumuzda da yaygınlaşıyor. Kasık fıtığında yapılacak tek şey cerrahi müdahale. Eğer ameliyat ertelenirse muvaffakiyet şansı azalabilir ve hastanın ölümüne dahi yol açabilir.
Fıtık neden olur?
Kasık fıtığı doğuştan olabileceği gibi, son yıllarda her yaşta (özellikle ileri yaşlarda) sık görülmeye başladı. Prof Dr İlhan Sungur’a göre ağır kaldırmak, öksürük, kabızlık ve erkeklerdeki prostatın, karın içi basıncını artırması sebebiyle hastalık tetiklenebilir. Kasık fıtığında ana belirti, yatınca kaybolan veya küçülen şişliklerdir. Önceleri fıtık büyüdükçe ağrı artar, ancak bir zaman sonra rahatsızlık dayanılır bir hal alır. İşte burada hasta yanılır. Şiddetli ağrı olmadığı için de tedaviden kaçınır.
Kasık bağı faydalı mıdır?
Uzmanlar halk arasında yaygın olarak kullanılan ‘’fıtık bağı’’ ya da ‘’kasık bağı’’ olarak adlandırılan korselerin bölgeye basınç yaptığını ifade ederek, ‘’Bunlar hastalığı önlemez, aksine bağırsakta boğulmaya ve ölüme dahi yol açabilir. Ayrıca ameliyatı da güçleştirir’’ diye dikkat çekiyorlar.
Sentetik yama
Son yıllarda fıtık tedavisinde kullanılan klasik cerrahi usullerine alternatif tedavilerin de katıldığını belirten Prof. Sungur,
‘’Geleneksel fıtık tamirlerinde, hastalığın nüksetmesi, yüzde 5-15 civarındadır. Ayrıca hastanın faaliyetleri için ise 4-6 hafta gibi uzun bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Ameliyat ağrısının fazla olması ve hastanede kalış süresinin uzunluğu gibi istenmeyen faktörler sebebiyle, son yıllarda fıtık tedavisinde sentetik yama tercih edilmektedir. Bu methodla yapılan ameliyatta, hastalığın nüksetme ihtimali binde 1’in altındadır. Hasta 1-2 günde taburcu edilebilir ve 2 hafta sonra da ağır işlerde dahi çalışabilir” dedi.
Kasık fıtığı
S. B. mektubunda özetle diyor ki:
“Fazla yük kaldırdığımda, uzun süre yürüdüğümde kasıklarımda şişme ve ağrı oluyor. Bunun için ne yapmalıyım?”
Fazla yol yürüdüğünüz zaman, ağır yük kaldırdığınızda kasıklarınızdaki ağrı ve şişme kasık fıtığından olmaktadır. Bunun tedâvisi ameliyattır. İnmemiş olan yumurtanıza bir zararı olmaz. Hattâ bu ameliyat yapılırken yumurta oralarda ise aşağı indirmek lâzım. Bir genel cerrahi uzmanına muayene olup ameliyatınızı yaptırabilirsiniz.