Katarak göz merceğinin (lens) donuklaşması nedeniyle gözünün önüne perde gerilmiş gibi görme halidir. Bu durum sürekli kötüleşerek hasta gün geçtikce daha kötü görmeye başlar. Katarakt çağlayan anlamına gelir, eskiden göz bebeğinin önünde bozulmuş su birikintisi olarak alğılandığından katarak diye anılmıştır. Katarakt %99 oranında yaşı 65`i geçenlerde görülür ve her yıl 300.000 insan amaliyatla tedavi edilmektedir.
Gözmerceginin cok önemli iki özeliği vardır.
1.) Mercek şeffaf yani saydam, transparan olduğundan resimleri gayet net olarak degerlendiririz.
2.) Mercek yumşak ve şekli değişken olduğundan yakın vede uzağa bakınca hemen şeklini dağiştirir.
Gözmerceği genç insanlarda %98 oranında proteından oluşur ve cam gibi parlaktır, insan yaşlandıkca dış etkenlerden veya iç hastalıklardan dolayı proteinin yapısı bozulur ve buda
merceğin yavaş yavaş bulanmasına neden olur.
Katraktın oluşuna göre farklı durumlari mevcuttur.
1.) Katarakt başlanğıcı, bulanıklık çok az.
2.) İlerlemiş katarakt
3.) Aşırı ilerlemiş katarakt
4.) Olğunlasmış perde burada, bulanıklık merceği tamamen kaplar
5.) Aşırı olğunlaşmış perde burada bulanık olan nokta mercek merkezine düşerek kahveremgimsi bir nokta oluşturur. Bu durum yaşlılarda görülür.
Katraktin oluş sebepleri
1.) Yaşlılık katraktı (katarakt senilis)
2.) Yaralanma sonuca katarakt (cataracta traumatica)
3.) Doğuştan katarakt (cataracta congenita)
4.) Diabet nedeniye katarakt (cataracta diabetica)
5.) Göz iltihaplanması nedeniyle katarakt (cataracta complicata)
Ayrıca bunlara ilavetten mercekte metabalızma bozuklukları, sağlıksız beslenme, ve UV-Işınları gibi faktörleri sayabiliriz.
Katarakt nedeniyle hangi rahatsızlıklar görülür.
1.) Hasta çevresini sisli hisseder.
2.) Renkler soluklaşır.
3.) Gözler ışğa karşı aşırı duyarlıdır.
4.) Bazen resimler çift görülebilir.
Kataraktun ilerleyen zamanlarda körlüğe dahi sebep olabilir ve göz bebeğindeki kahverengimsi renk kendini bellieder.
Hangi tedavi imkanlari mevcuttur.
1.) Şayet mercek aşırı donuklasmışca
2.) Başka göz hastalıkları varsa ve bu amaliyatla düzelecekse
3.) Şayet amaliyat olmaz ise mercek kapsülünün patlama tehlikesi varsa.
4.) Mercek proteinı mercekten çıkıyorsa ve göz basıncı ve iltihaplanmasına neden oluyorsa bu gibi durumlarda amaliyat şarttır.
Göz amaliyatı
1.) Gözün yanına yapılan iğne ile göz uyuşturulur ve hareket etmemesi sağlanır.
2.) Munzam tabakasının (göz bebeginin üzeri) acılır bu tabaka 3-5 mm olup amalıyattan sonra problemsiz kapanır ve yara izi kalmaz. Burada merceğin ortasındaki donukluk kırılarak alınır.
3.) Sentetik mercek merceğin kapsülünün içine yerleştirilir.
4.) Bu amaliyatta amaliyatların %95`i problemsiz olur, nadiren mercek kapsülünün arka yüzünün catlamasi nedeniyle gözler iltihaplanabilir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.