Arteriyoskleroz damarların iç yüzeyindeki değişiklik, bu yıllarca fark edilmeden devam edebilir ve yavaş yavaş zamanla oluşur. Damarların iç yüzeyinde yağlar depolanır ve kireçleşme oluşur. Böylece damarlar elastikliğini kaybeder ve damarlar daralır. Bunun sonucu olarak kan artık akmaz halle gelir. Atar damarlar beş tabakadan oluşur ve en ince tabaka endotel olup kılcal damarların en uc noktası sadece bu tabakadan oluşur.
Onun üstündeki tabakaya intima diye anılır ve intima ile media arasında elasik bir zar bulunur ve buna elasik membran denir. Orta tabaka kas hücrelerinden oluşur ve media ismi ile anılır vede bu tabaka damarları büzer veya genişletir. Adventitiabu tabaka damarların bu iki tabakasını sarar ve aradoku ilede kabağlantılıdır. Arteryo skleroz genelikle intima tabakasında oluşur.
Yaşlanma ile birlikte damarlarda sertleşir, fakat bunun hastalık derecesinde olmasının çeşitli faktörleri vardır. Yağ ve akyuvarların burada yığılması nedeniylePlak oluşur. Kandaki homocystein oranı artınca LDL-Kolesterolunu oksitler ve yabancılaşan LDL-Kolesterolunu makrofajlar yiyerek ölürler ve ortaya süngerimsi, sümüksü ve yapışkan bir madde çıkar ve bu madde damarların iç yüzeyine yapışarak küçük yassı tanecikler oluşturur ve buna Plaque denir.
Plaquelerin oluşmasının sebepleri:
1-) Yüksek tansiyon
2-) Homocysteinanemi (kandaki homocystein oranının yükselmesi)
3-) Kolesterolun yükselmesi
4-) Negatif stres
5-) Spor yapmama (hareketsizlik)
6-) Şişmanlık
7-) Şeker hastalığı
8-) Sigara
9-) Serbest radikalerin arması
10-) Sağlıksız yeme (et, peynir, yumurta ve mamüllerini yeme) sağlıksız içme (alkol, coka-cola, fanta, aşırı kahve ve siyah çay içme)
Arteryosklerozun belirtileri? Arteryoskerozun yoğunlaştığı hangi organ ise ona görede rahatsızlıklara sebep olur.
1-) Arterzoskleroz beyinde yoğunlaşırsa, beyin kanamasına (Apoplexi) sebep olur neticede kişinin bir tarafında felçe sebep olabilir.
2-) Kalp damarlarındaki arteryo skleroz, kalp anjinine (kalpin sıkışması ve daralması hissi)
3-) Arteryoskleroz böbrek damarlarında yoğunlaşırsa, yüksek tansiyon ve hatta böbrek iflasına sebep olabilir.
4-) Artezoskleroz bacaklarda yoğunlaşırsa, kandolaşımı anormaliği nedeniyle aksak yürüme (claudicatio intermittens)
5-) Arteryoskleroz leğen kemiği çevresinde yoğunlaşırsa, erkeklerde ikdidarsızlığa sebep olabilir.
Arteryo sklerozdan kurtulmak için
1-) Sigarayı ve alkolü mutlaka bırakmak gerekir
2-) Sağlıklı beslenmek gerekir, yani az hayvansal besin çok sebze ve meyve yemek gerekir. Şayet coka-cola, fanta, aşırı kahve ve siyah çay içiyorsanız bunları azaltmak gerekir. Mümkünse katkı maddesi içeren conserve, çikolata vb. maddeler yememek gerekir.
3-) Şişmanlık tehlikelidir, bu nedenle mutlaka zayıflamak gerekir.
4-) Mümkünse haftada en az üç gün spor yapmalı veya hergün en az yarım saat gezinti yapmak gerekir.
5-) Şayet kolesterol, diabet ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar varsa tedavi olmak gerekir.
Arteryosklerozun tedavisi Gökçek İksiri ile mümkündür, çünkü mide-bağırsak rahatsızlıkları için bu iki doğal ilaç en ideal olanıdır. Midenin yeterince intrinsic-faktorü salğılıyamaması nedeniyle kandaki B6, B12-Vitaminleri ve Folikasit absorbsiyonu azalır. Buda kandaki homocysteinın yükselmesi demektir. Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.