Nedir? Canlı bir vücuttaki dokuların bir araya gelerek anatomik ve işlevsel bir bütün oluşturduğu, belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenmiş vücut bölümüne organ denir.
Fizyolojik olarak aynı işlevi gören yapısal organ birlikleri ise “vücut sistemleri” olarak adlandırılır.
Duyu organları,
insanın çevresini algılayabilmesi ve çevresi ile iletişim kurabilmesi için gereklidir. Her bir duyu organı farklı bir iletişim aracıdır.
Duyu organlarımızdan biri olan göz, dış dünyayı görerek algılamamıza yardımcı olurken işitme organı olan kulaklarımız ise belli aralıklardaki ses dalgalarını algılayarak beyne iletir ve duymamızı sağlar.
Tat alma duyusu için kullanılan organ ise dildir. Dilimiz ağız içindeki besinlerin tatlarını algılarken tatlı, ekşi, tuzlu, acı gibi her bir tat için farklı bir bölgesini kullanır.
Solunum sisteminin bir parçası olan burnumuz ise aynı zamanda koku alma organımızdır. Burnumuz havadaki milyonlarca koku molekülünü ayırarak beyne iletir. Maddelerin sıcak, soğuk, sert ya da yumuşak gibi özelliklerini ancak dokunarak anlayabiliriz. Bunun içinde derimiz görev alır. Derimizin üzerinde milyarlarca sinir ucu vardır ve bu sinirler dokunma duyusunun temelini teşkil edererk aldıkları sinyalleri beyne iletir.
Duyu organlarının birinin ya da bir kaçının yokluğunda, insan çevresi ile iletişimi kısıtlanır ya da tamamen kesilir.