Gelişim problemleri
Gelişim hormonuna somatotropin denir ve bu beynin alt kısmında hipofiz ismi ile anılan iki loplu bir beze tarafından salğılanır. Buradan ayrıca tiroidbezi ve böbreküstü bezelerinide uyaran sinyaller gönderilir. Beyin tarafından hem gelişim hormonu somatotropin ve hemde gelişimi ünleyen somatostatin üretir. Gelişim hormonu somatotropin karaciğeri uyararak , karaciğerin gelişimi uyarıcı maddesi olan somatomedinin salğılanmasını sağlar.
Gelişim hormonu yetersizliğinin sebepleri:
1-) Beyin yeterince gelişim hormonu somatotropin salğılıyamaması, beyindeki rahatsızlıklar
2-) Karaciğerin yeterince somatomedin salğılıyamaması, karaciğer hastalığı nedeniyle
3-) Hücrelerin karaciğer tarafından salğılanan somatomedini alıp değerlendirememesi
4-) İrsi olarak hasta olma
5-) Hipofiz bezelerindeki herhangi bir hastalık
Gelişim hormonları yetersizliğinin bu sebeplerin haricinde neden olduğu bilinmeyen bir çok başka faktörlerde olabilir.
Gelişim hormonunu yetersizliğinin belirtileri: Gelişimhormonunun yetersizliği aynı zamanda başka rahatsızlıklarında ortaya çıkmasına sebep olabilir ve bunların başında örneğin şeker hastalığı gelir. 1-) Yeni doğan çocuklarda gelişim problemleri ilk önce pek anlaşılmaz ve ancak 3-9. aylar arasında gürülür. Bunun en belirgin özeliği dişlerin geç çıkması.
2-) Gelişim hormonunun çok yetersiz olması halinde çocuk kısa boylu ve şişman olur. Hormonun az yetersiz olması halinde çocuklar zayıfca olur.
3-) Bazılarında koku alma duygusu olmayabilir.
4-) Hipofiz bezindeki rahatsızlıklar vücudun ayrıca tiroid bezinde anormal fonksiyonlara, şeker hastalığına, böbreküstübezelerinde fonksiyon bozukluklarına ve vücudun su ve tuz dengeler bozulabilir.
5-) Ayrıca kemiklerin gelişmesinde bozukluklar, mongoliz (kromozom bozukluğu nedeniyle çocuklarda şaşı bakma, basık burun ve geri zekalılık görülebilir.
Kişisel ne yapılabilir?
1-) Çocuğu boyu ve ağırlığı düzenli olarak ölçülür ve doktorların denetimine başvurulur.
2-) Evde yapılan ölçümler tam sağlıklı olmayabilir, bu nedenle düzenli olarak beli aralıklarla doktor konturolunun yapılması gerekir.
3-) Çocuk doktorlarının erkek çocuklar ve kız çocuklar için yaşlarına, boylarına, ve ağırlıklarına göre tabelalar vardır. Bu tabellalara bakarak çocuğun gelişimi takip edilebilir.
Gelişim hormonu bozukluklarının tedavisi:
Kısa boylu çocuklar için geliştirilen sentetik somatotropin içeren hormon hapı (human Growth Hormon = hGH) ile tedavi denemeleri yapılmıştır. Bu hapın yorğunluk, dermansızlık, diabet hastalığı, karaciğer ve kemik tahribatına sebep olduğu tesbitedilmiştir. Bu nedenle sentetik somatotropin hormon hapı insan sağlığı için zararlıdır. Çinko ve çöreğinde etili olduğu idea edilmekte, fakat etkisi ispatlanamamıştır, Fakat Gökçek İksirinin daha etkli olacağı kannatindeyim, çünkü plakları çömzebilecek daha etkili bir ürün yoktur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.