Hamilelikte Kanama Olma Sebebleri

Kaygı uyandırabilecek önemli gelişmelere işaret verebilir. Kanama olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle panik yapmadan[ kanamanın şekline bakılmalıdır. Koyu renkte ya da açık renkte olup olmadığı, kanamanın sürekli ya da aralıklı devam edip etmediği, kokusunun olup olmadığı, kanama ile birlikte katı parçacıkların gelip gelmediği bebek hareketlerinin hissedilip hissedilmediği önemli noktalardır ve doktora bunların söylenmesi gerekmektedir. Kusma, ağrı, kramp, ateş halsizlik gibi başka belirtiler de varsa yine doktorla acilen görüşmeli ya da hastaneye gidilmelidir.
Erken hamilelik ya da geç hamilelik döneminde görülen vajinal kanamaların nedenleri farklidir

Bu kanamalar her zaman ciddi problemlerin başlangıcı olarak nitelendirilmemelidir. Damla ya da leke biçimindeki kanamalar acil durum sayılmaz, eğer gece başlamışsa hekime haber vermek için sabah olması beklenebilir. Hamileliğin ilk üç ayında görülen kanamaların bir çok nedeni olabilir. Bunlardan başta geleni, hamilelik döneminde adet kanamasını durduracak hormon düzeyinin yeterli olmamasıdır. Erken dönem kanamalarında az rastlanan ve daha fazla kaygı verici nedenler ise, düşük dış gebelik olabilir. Her ikisinde de karın ağrısı ile birlikte şiddetli kanama görülür.

GEC HAMILELIKTE GÖRULEN KANAMALAR:

Bu kanamalar ise nadir görülen durumlardır ve hemen tıbbi müdahale gerektiğinin işareti olabilir. Hamileliğin ileri safhalarında görülen bu şiddetli kanamaların başlıca nedenlerinden biri, plasentanın aşağıya yerleşmiş olmasıdır. Plasenta, rahim girişine ya da rahim ağzını örtecek şekilde yerleşerek rahimin alt bölümüne tutunur.
Hamileliğin son dönemlerinde ve doğumda risk yaşanmaması için iyi bir gözlem gereklidir. Plasenta rahim ağzını tamamen örterse genel olarak normal doğum yerine sezeryan tercih edilir. Kanamaya neden olan diğer bir neden ise plasentanın rahimden erken ayrılmasıdır. Plasentanın yarısından fazlası rahim duvarından ayrıldığı zaman hem anne hem de bebek için acil durum söz konusudur. Her iki durumda da kanama hafif ya da şiddetli olabilir.
Ağrı rahimde hassasiyet görülebilir. Ultrason taraması ile durum açıklığa kavuşacağından derhal doktora gidilmesi ve tedaviye başlanması anne ve bebek için son derece önemlidir. Eğer kanama hafifse çoğunlukla koruyucu tedavi uygulanır. Tedavi yöntemi olarak da, yatak istirahati, gebelik sonuna kadar düzenli tıbbi gözlem, anne hareketlerinde kısıtlamalar, bebek hareketlerinin izlenmesi vitamin desteği yapilmaktadir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.