Cinsel Organ Siğilleri

Cinsel organ siğilleri nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde en hızlı ilerleyenidir. Human Papilloma Virus (HPV) isimli virüsler araclığı ile oluşan viral bir hastalıktır. Anüs ve cinsel organların çevresinde görülmektedir.

Hangi cinsel organlarda siğil görülür?

Erkeklerde yumurta torbası (skrotum) ve penis çevresinde, küçük karın bölgesinin alt bölümlerinde görülebilmektedir. Kadınlarda küçük karın bölgesinin alt bölümleri, vulva ve labiumlarda görülebilmektedir.

 

Cinsel organlar dışında bu siğiller vücutta nerelerde görülebilmektedir?

Penisteki idrar deliğinin ucundan geriye doğru idrar kanalını (üretra) tutabilmektedir. Aynı zamanda anüs bölgesinde de ortaya çıkabilmektedir.

Cinsel organ siğilleri hangi yolla bulaşır?

Cinsel organ siğilleri çoğunlukla cinsel ilişki yolu ile bulaşmaktadır. Nadiren siğillerle direk temas, enfekte tuvalet ve temizlik araçları yolu ile bulaşabilmektedir.

Kimler cinsel organ siğilleri yönünden risk altındadır?

– Birden fazla sayıda eş yada partnerle ilişkide bulunanlar
– Anal ilişkide bulunanlar (homo:-):-):-):-)üeller)
– Rastgele cinsel ilişki tercihinde bulunanlar
– Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmayanlar
– Kötü hijyen koşullarında yaşayanlarda
– Genel vücut ve tuvalet temizliği alışkanlığı bulunmayanlar

Cinsel organ siğillerinin belirtisi nedir?

Cinsel organların çevresinde, deriden kabarık, koyu kahve renkli, el ile hissedilebilen, üzeri çoğunlukla pürtüklü cilt lezyonları şeklinde görülür. Ağrı, kanama, akıntı, kaşıntı ve sulanma gibi belirtiler gözükmez.

Cinsel organ siğillerinde teşhis nasıl konulmaktadır?

Çoğunlukla ek bir tahlil yada radyolojik görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmaksızın direk muayene ile tanı konulmaktadır. Şüpheli olgularda siğillerden elde edilen materyallerde HPV viruslerinin gösterilmesi ile tanı kesinleştirilmektedir.

Cinsel organ siğillerinin tedavisi nasıldır?

Tedavide direk siğil üzerine uygulanan çeşitli yöntemler ile siğilin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bu maksatla podofilin, kriyoterapi yada lazer tedavisi uygulanmaktadır. Tüm tedaviler lokal olarak siğilin yok edilmesini sağlamaktadır.

Cinsel organ siğilleri kansere yol açar mı?

Özellikle HPV tip 16, 18 ve 31’in kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine yol açtığı bilinmektedir. Yine anal ilişki sonucu bulaşan anüs siğillerinin, anüs kanseri gelişiminde önemli rol aldığı bilinmektedir.

Cinsel organ siğilleri tekrarlayıcı bir hastalık mıdır?

Ne yazık ki bu siğiller tekrar edebilmektedir. İlaçlar ancak yeni çıkan siğilleri ortadan kaldırır iken sonradan oluşacak siğillerin oluşumunu önleyememektedir.

Cinsel organ siğillerinden korunma yolları nelerdir?

– Tek eşli cinsel yaşam
– Şüpheli durumlarda prezervatifle cinsel ilişki
– Hijyenik muayene ortamında muayene ve tedavi
– Genel vücut ve tuvalet temizliğine özen gösterme
– Şüpheli lezyonları deri üzerinde görür görmez ürologa muayene olmak gerekir. Lezyonlar küçük iken daha kolay tedavi edilmektedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.