Prematüre bebekler normal doğum olarak nitelendirilen 38 ve 42. haftalar arasında doğan bebeklerden daha önce doğanlar, yani 37. hafta ve öncesinde dünyaya gelen bebekler için kullanılan bir kavramdır. Özel ve özenli bir bakım gerçekleştirilmesi gereken prematüre bebekler özellikle 32. hafta öncesinde doğmuşlarsa ileri derecede prematüre olarak kabul edilirler ve büyük bir tehlike oluştururlar. Tüp bebek gibi tedavilerde meydana gelen çoklu doğumlar nedeniyle sayıları giderek artan prematüre bebeklere dair yapılması gerekenler konusunda maalesef ailelerde büyük bilgi eksiklikleri de mevcuttur.
Normal olarak doğumu gerçekleşen bebekler her ne kadar rahimden dış dünyaya geçtiklerinde bir alışma süresine sahip olsalar da hayatta kalmalarını sağlayacak tüm sistemleri devrede olduğundan dolayı bu süreci kolay ve çabuk bir şekilde atlatırlar. Doğumun ardından annesinin yanına verilen bebekler artık dış dünyaya adapte olmuş sayılsalar da prematüre bebeklerde durum tüm yapıları henüz dış dünyayla bağlantı kurmak için gelişmemiş olduğundan dolayı zorluklar meydana gelir.
Böylece prematüre bebeklerin küvöz denilen anne rahmine benzer yapıya alınmasına karar verilir. Ancak bu ortam anne rahminin yapısını taklit ettiğinden dolayı bu sefer de akciğerler gibi bazı yapıların olması gibi gelişememesi ve dışarıya kapalılık nedeniyle bebeklerde bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sorunları atlatan ve tedavileri tamamlanan bebekler ailelerine teslim edilerek taburcu edilirler. Ancak taburcu edilmeleri özel bakımlarına devam edilmemesi anlamına gelmemektedir.
Eve gönderilen prematüre bebekler küvöz içerisinde dış etkenlere karşı kapalı ve izole olarak yaşadıklarından dolayı bağışıklık sistemleri normal bebekler kadar gelişmemiş olacaktır. Özellikle gebeliğin son aylarında bağışıklık sisteminin anneden bebeğe geçmesi nedeniyle erken doğan bebeklerde bu işlem gerçekleşmemektedir ve bebekler hastalık ve mikroplara karşı çok daha hassas olmaktadırlar. Bu nedenle kesinlikle temiz ortamlarda bulunması gereken prematüre bebeğinize dokunurken dikkatli olmalı, güneş ışığı ve temiz hava ihtiyacı olduğunu da unutmamalısınız.