3 – 6 yaş arasında ise çocuk kendini karşı cinsteki anne veya babasına tutku ile adar. Kıskançlık sonucunda anne veya babasına rahatsız eder ve yatak odalarına girip aralarında yatar. Dikkat edin normal bie zamanda bile eşlerin birbirlerine sarılmasına veya ilgi göstermelerine bile kıskançlıkla yaklaşabilirler.
Tamamen yaşına bağlı olarak ve korkunun anlaşılması ve gelişmesiyle bir takım kabuslar ve düşünceler içinde yanınıza gemek isteyebilir. Sizlerle yatacağı zaman rahat edeceğini ve yalnız kalıp korkmayacağını düşünür. Bu genellikle 2 – 3 yaş ve 6 – 7 yaş arasında olabilir.
Bebeğiniz ilk aylarında yaklaşık 6 aylık olana kadar, emzirme ve biberonla beslenmek için odanızda yatabilir, fakat bu süreyi daha uzatır ve alıştırırsanız onu odanızdan ayırmanız ve kendi odasında tek başına yatması zor olacaktır.
Neden sizinle aynı odayı ve yatağı paylaşmamalı
Hangi yaşta ve cinsiyeti ne olursa olsun kişilik gelişimi için anne baba odasının ve kendi odasının özel olduğunu bilmeli, anne baba odasının mahremiyetini bilmeli ve sizi rahatsız etmemelidir. Anne baba il ebirlikte yatmak çocuğun bağımsızlık ve özgür gelişimine de aykırı olacaktır.
Tüm aile bireyleri için uyku bölünmesi ve uyku saatlerinin azalması anl¤¤¤¤¤ gelir. Gece yanına gelmesiyle ve daha sonrasında yatakta oraya buraya dönüp sizi rahatsız edeceği için, aman onu rahatsız etmeyeyim veya uykunuzda üzerine dönüp bir tarafı incinmesin diye düşüneceğinizden tüm aile sabah daha yorgun kalkacaksınız.
Çocuklarla birlikte uyumanın sonucu anne baba arasındaki özel saatler mahremiyet ve ilişki zarar görebilir, çocuğunuz yanınızdayken kesinlikle birbirinizle ilgilenebilme şansınız olamayacaktır.
Bu durumda neler yapabiliriz.
Odanıza ve yatağınıza geldiği an hemen tepkinizi belli edin ve kendi odasına gitmesi gerektiğini söyleyin. Belki bir şeyin onu rahatsız etmiş veya korkutmuş olabileciğini fakat bunların yersiz olduğunu söyleyin ve odasında yatması gerektiğini tekrarlayın.
Kesinlikle ona baskı yapmadan ve sinirlenmeden fakat tutarlı bir şekilde kendi yatağında ve odasında yatması gerektiğini anlatın. Eğer problem varsa siz onun odasına gidin ve onu sakinleştirerek, sırtını sıvazlı¤¤¤¤¤, kendi odasında yatması gerektiğini anlatın ve o odanın onun için düzenlendiğini kendi odası olduğunu anlatın. Yanına hoşuna giden bir oyuncak veya sarılabileceği bir peluş verebilirsiniz.
Sabırlı ve anlayışlı olun, korkabileceğini veya farklı duygular içinde olabileceğini düşünün, sakın sinirlenip bağırmayın bu işleri daha zorlaştıracaktır. Onu sakinleştirerek kendi yatağına kadar götürün ve yatırın.
Onun odasında çok fazla kalıp uyumasını beklemeyin, yanlız kalmaya alışması gerekir. Eğer uyuyuncaya kadar her seferinde beklerseniz ileride siz onun odasında onunla birlikte yatmak zorunda kalabilirsiniz.
Odasının biraz ışıklı olmasına veya ışığın eğer istiyorsa tamamen açık kalmasına izin verin. Bu kendini daha güvende hissetmesini ve belki korkmamasını sağlayacaktır. Yanlız olmadığını seslendiğinde duyabileceğinizi hatırlatın.
Tutarlı ve istikrarlı bir şekilde davranın, bir gece odanızda yatmanıza izin verip ertesi gece hayır kendi yatağında yatmalısın diyemezsiniz.
Gündüz vakitlerindede odasını sevmesini, orada oynamasını ve ara sıra yatağında bile oynamasına izin verin.
Geceyi çocuğunuzla paylaştığınızda sizden ayrılması ve örneğin sabah onu bırakıp işe gitmeniz daha çok problem olacaktır.
Ertesi sabah ona ne olduğunu sorun, bunu anlatmayı isteyebilir.
Sakın yaptıklarınızdan kendinizi suçlamayın. kendi odasında uyumasını sağlamanızla hem özgüveni ve kişiliği gelişecek hemde siz ve çocuğunuz rahat ve uykunuzu almış bir şekilde yeni güne başlayacaksınız.
alıntı