Aşırı derecede soğuk şeyler yiyip içmek veya karın bölgesinde terli-ıslak çamaşır kurutmak bazı kişilerde bu bölgelerde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bunların en çok görüleni mide üşümesidir. Bu durumda, midede ekşime, yanma, bulantı ve safra şeklinde kusma görülür. Mide üşümesi, ishale de yol açabilir.
Tedavi amacıyla, bol bol ılık şeyler içilmelidir. Ayrıca aşağıdaki reçeteler büyük fayda sağlar:
– 4 bardak suya 10 gram havlıcan konur. 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3-5 defa birer kahve fincanı, sıcak sıcak içilir.
– 4 bardak suya bir çorba kaşığı nane ve bir adet limonun kabukları konup kaynatılır. Sıcak sıcak günde 4-5 çay bardağı içilir.
– Küçük bir Hindistan cevizi iyice temizlendikten sonra parçalara bölünür. (5-6 parça). 4 bardak suya konup 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra, sıcak sıcak günde 3 kere birer kahve fincanı içilir.
Dikkat! Midemiz rahatsız
Nüfusumuzun yüzde 74’ü, mide kanserine sebep olan Helicobacter Pylori isimli bakterinin tehdidi altında
Türk Gastroentereloji Derneği üyesi Prof. Dr. Ali Özden, kanser hastalığına da sebep olabilen ‘Helicobacter Pylori’ isimli bakterinin, Türkiye genelindeki pozitiflik oranının ürkütücü boyutta olduğunu bildirdi.
Gastrit, mide ülseri, 12 parmak barsağı ülseri, mide kanseri ve lenfoma gibi önemli hastalıklara sebep olabilen bakterinin, sosyo-ekonomik refaha ulaşamamış toplumlarda daha aktif görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Özden, “Bu bakteri mide kanseri gibi çok ciddi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi.
Abbott Laboratuvarları tarafından Türkiye çapında 20 ilde gerçekleştirilen ve Türk Gastroentereloji Derneği tarafından da desteklenen Helicobacter Pylori tarama çalışmaları, toplam 300 doktor tarafından mide barsak rahatsızlığı olan 3.300 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Tarama sonucunda yüzde 74 oranında pozitiflik tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ali Özden, “Taramalar sırasında en yüksek oran Ankara’da ortaya çıktı. En düşük sonucu ise Tekirdağ’da aldık. Tedavisi basit, ama tedavi gerçekleştirilmezse hastanın mide kanseri olma riski mevcut. Tedavide kullanılan en önemli ilaçlar mide asidinin salgılanmasını önleyen ve böylelikle mikroorganizmanın dayanıklılığını azaltan, asit salgısını engelleyen ilaçlar ve antibiyotiklerdir. Yapılan araştırmalara dayanarak, başarılı bir eradikasyon tedavisi sonucunda, uzun vadede, aynı şikayetlerin, 8 yıla kadar yüzde 99.4 oranında tekrar etmesi önlenmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Özden, tedavinin hemen uygulanmasının, hastalığın ortadan kalkmasını sağladığı gibi ülser ve kanser riskini de azalttığını kaydetti.