Şişkinlik nedir tedavisi, karında şişkinlik, karın ağrısı

Şişkinlik

Şişkinlik sıradan şişkinlikse bu önemli değildir, zira yellenerek dışarı atılıyor ve bir miktar kokuyorsa bu normaldir. Bu şişkinliğe bağırsak bakterilerinin salğıladığı gazlar sebep olur ve bu durum normaldir. Burada korkulacak bir durum yoktur, şayet şişkinligin sebepleri başka ise o zaman teşhis ve tedavisi gerekir. Şişkinlik gastroerteroloji diye anılan mide-bağırsak rahatsızlıklarındandır. Şayet şişkinlik nedeniyle interniste giderseniz ve internistin yapacağı muayenelerle şişkinliğin nedeni analaşılır. Şişkinliğe genelikle mide-bağırsak ülser, kanser, polip ve mantarı varsa veya sindirim organlarıının (pankreas, karaciğer, mide ve bağırsaklar) yetersiz enzim salğılarsa otyaya çıkar. Ayrıca bağırsak hasaslaşması (colon irritabile) ve psikolojik olarak ortaya çıkan rahatsızlıklardada şişkinlik olur. Facesle (dışkı ) yapılan testlerden kana göre daha çok bilgi alınır. Bu nedenle şişkinlik problemi olanların mutlaka feces testi yaptırmaları gerekir.

Şişkinliğin sebepleri:
Şişkinliğe ilavetten karın ağrısı, kusma ve bulantıda görülürse bunun bir çok sebebi olabilir.
1-) Mide tahribatı
2-) Bağırsak hasaslşması
3-) Alkol
4-) Stres nedeniyle hava yutma
5-) Besin allerjisi
6-) Bağırsak mantarları
7-) Pankreas zafiyeti
8-) Kimyasal ilaçlar, özeliklede antibiyotikler
9-) Bağırsak mukozasının tahribatı

Bağırsak mantarlarının önemi:
Doğal tedavi uzmanlarına göre şişkinliğin tek sebebi vardır ve buda bağırsak mantarlarıdır. Bağırsak florası faydalı bakteriler, zararlı bakteriler ve mantarlardan oluşur. Bağırsakları sağlıklı olan bir insanın bağırsaklarında faydalı bakteriler % 98?ini oluşturur. Faydalı bakterilerin çeşitli sebeplerden dolayı azalması nedeniyle, onun boşaltığı noktaya zararlı mantarlar yerleşir. Özeliklede antibiyotikler alınınca faydalı ve zararlı bakteriler azalırken mantarlar çoğalır. Bu ise çok tehlikeli bir durumdur. Şayet pankreas ve yeterli ve kaliteri enzimler salğılıyamıyorsa proteinler aminoasitlere, karbonhidratlar disakkaridlere ve yağlar yağasitlerine dönüşmez.

Bu dönüşüm (metabolizma) tam olmadığından kalın bağırsaklara ulaşan besinler, bakteriler tarafından ideal olmayan (istenmeyen) şekilde parçalanır. Böylece ortaya aminoasit yerine biyojen aminler çıkar, bunlarsa çok mahzurludur. Örneğin histamin allerjiye sebep olur. Besin artıklarının metabolik değişimlere uğramadan yani tam hazmedilmeden kalınbağırsağa ulaşması çok büyük problemler olduğuna işarettir. Hazmedilmeden kalınbağırsağa geçen karbonhidrat artıkları (nişasta) bağırsak mantarları tarafından zehirli gazlar ve zehirli alkollere dönüştürülür. Bu zehirli maddeler kana karışır karaciğer ve böbrekler bunları elimine etmek için uğraşır ve böylece hem zamanla tahrip olur hemde kendi asli görevini yapamaz

Enzimlerin yeterli ve kaliteli olmaması nedeniyle besinler ideal şekilde metabolik değişimlere uğramadığından bağırsaklar moleküllerin geçirgenlik (permeability) katsayısını artırır. Örneğin önce diyelimki 100 atomlu moleküllerin geçmesine sonra bu daha büyük molekül yumaklarının geçişine müsadeeder. Bu duruma vücut alışkın olmadığından yeni ve sindirilmemiş besin artıklarına krşı allerjik reaksiyon gösterir. Buna bağırsakda yırtık veya delik var da denir, fakat slında yırtık veya delik yoktur, sadece geçirgenlik katsayısı büyümüştür.

Bağırsak mantarları hemen her insanda olur ve 1 gram fecesde (dışkı ) 100-1000 adet olması normaldir, fakat bu sayı 10.000.000 ile 1 milyon arasında değişirse tehlike arzeder. Bu mantarlardan en hızlı yayılanı candida olup, üretiği zehirli gazlar ve zehirli alkollerle önce alt karında şişkinlik yapar, alt karın diyaframı sıkıştırır, oda akciğeri, akciğierde kabi sıkıştırır. Hasta kalp rahatsızlığı olduğunu zanneder, fakat rahatsızlığının asıl sebebi genelikle bağırsak mantarlarıdır. Bağırsak mantarlarının yayılmasında siyah çay çok önemli rol oynar.

Mantarlardan kurtulmak için kesinlikle antibiyotik ilaçlar alınmamalıdır, çünkü antibiyotikler faydalı ve zararlı bakterileri yokederken mantarların azmasına neden olurlar. Bazı hastalar mantara karşı diyet yapmaktadır. Buda mahzurludur, çünkü immün sistemi yeterince vitamin ve mineraller alınmadığından zayıflar. Ve böylece mantarlar daha kolay yayılır. Beslenmeye dikkat edilmelidir ve bunların başında şeker içeren besinler alınmamalıdır.

Pankreas zafiyeti:
Pankreasın kaliteli ve yeterli enzim salgılıyamaması demek yağ ve poroteinların tam olarak parçalanmadan kalın bağırsağa geçer. Besin artıkları bakteriler ve mantarlar tarafından zehirli gazlara ve zehirli alkolleredönüştürülür. Buda şeytan üçgeninin başlanğıç noktasıdır, yani bir çok hastalığın ana sebebidir. Siyah çayda pankreas zafiyetine neden olur.

PMN-Elastazlar bağırsak iltihaplanmasına (enterit ve kolit) işarettir. PMN-Elastaz enzimi sadece akyuvarlarda olan bir enzimdir. Şayet feceste (dışkı ) yüksek oranda PMN-Elestaz enzimi görülürse bu bağırsaklarda bir anormalik olduğuna işarettir. Eğer PMN-Elasta enzimi hafif yükselmişse savunma sisteminin mevcut bakteri ve mantarlara karşı mücadele halinde olduğunu gösterir. Eğer aşırı oranda PMN-Elestaz enzimi yükselmişse o zaman incebağırsak iltihaplanması (enterit) ve kalınbağırsak ülseri (colitis ulserosa, ülseratif kolit) olabilir. Bunedenle emin olmak için kolon endoskopisi ile (kalın bağırsakları muayene için ucu ışıklı alet) muayene edilir.

Alfa 1 Antitripsin enzimi besin allerjisine işarettir.
Bu enzimin oranı yükselirse bağırsak iltihaplanması (enterit) veya bağırsak mukoza geçirgenliğinin (permebility) artığına işarettir. Normal oarak bağırsak mukozası çok küçük moleküllerin girişine müsade eder, fakat sindirim organlarının kaliteli veya yeterli enzim salğılamamaları besinler yeterince küçük moleküllere ayrılmaz ve böylece bağırsak mukozası büyük moleküllerinde geişine müsade eder. Buna bağırsakta yırtık veya delik var denir, buda allerjiye sebep olur.

Besin allerjisi.
Şayet kişinin beli besin maddelerine karşı allerjisi varsa, bu besin maddelerinden uzak durulması gerekir. Besin allerjisi olan şahıs allerjiye sebep olan besinler yediğinde ishal yada şişkinliğe sebep olabilir. Allerji testlerinin birçoğu yanlış neticeler vermektedir. Her türlü allerjik reaksiyon TahitianNoni, Aloxi, ve çörekle tedaviedilebilir.

Safra asidinin yeniden absorbe edilememesi ve kalınbağısak rahatsızlıkları:
Karaciğerin salğıladığı safraasidi safra kesesinde toplanır ve sindirim için bağırsaklara karışan safra asidi görevini yaptıktan sonra ince bağırsağın son kısmında bu safra yeniden absorbe edilir. Şayet kalınbağırsaklardaki bakteriler ince bir hastalık nedeniyle ince bağırsağın son kısmı amaliyatla alınmışsa safra absorbe edilmez. İncebağırsak tarafından absorbe edilmeyen safra asidi kalınağırsağa geçer. Safra asidi kalınbağırsak mukozasını tahripeder ve kanserin oluşması için uygun şartlar oluşturur. Tahribat nedeniyle sık sık ishal ve şişkinlik olur.

Şişkinliğin tedavisi:
Şişkinliğin sade basit bir şişkinlikse ZYE-, kimyon-, rezene-, çörek-, kakule preparatları, Gökçek Tonik veya Gökçek iksiri iyi gelir. Şişkinliğin sebebi bağırsak florasının bozulmasıdır ve bağırsakalrda faydalı bakteriler yerine mantarlar çoğalır. Bağırsak mantarları zehirli gazalar, zehirli alkoller ve biyojen aminler üretir ve buda vücudun bütün hormon dengelerini bozar, ve çeşitli hastalıklar ortya çıkar. Tedavisi ancak Gökçek İksiri ile mümkündür.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

5 Replies to “Şişkinlik nedir tedavisi, karında şişkinlik, karın ağrısı”

  1. Karnim agriyor ve citti citti çürük gibi belime vuruyor karnıma dokunamıyorum ağrıdan ne olur yardım edin korkuyorum

  2. BAGIRSAKLARIMDA MANTAR VAR NELER YEMELİYİM BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ. atibyotik kulandıktan sora başladı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.