Yüz felçi, facialis pares:
Yüz kasları beyinden 7. sinir tarafından idare edilir. Bu sinir fonksiyonlarını yapamazsa yüz kaslarında felç görülür. Yüz felçi ağzın bir kenarının sarkması veya göz kapaklarının kapanmaması gibi durumlarda kendini belieder. Bunun sebebi sinirlerin iltihaplanması gibi geçici basit nedenler olabilir veya daha tehlikeli olabilen beyin merkezindeki bir arıza olabilir. Yüz, dil ve ağız kaslarını yönlendiren nervus facialis?teki problemler felçe neden olur. Yüz felçi her yaşta görülebilir.
Yüz feçinin sebepleri_
Yüz felçinin sebebi yüz sinirinin nervus facialis çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Hastalığın oluşmasında büyük oranda virüsler etkili olmaktadır, fakat 1/3 ?ünün sebebi bilinememektedir. Beyin uru, kaza sonucu kafa tasında zedelenme, zona hastalığı, veya borrelioz hastalığı (borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık) yüz felçine sebep olur. Ayrıca diabet (şeker hastalığı ), yüksek tansiyon ve beyin kanamasıda yüz felçine sebep olabilir. Yüz felçi olmadan 2-3 gün önce kulak arkasındaki bir ağrı ile kendini bellieder.
Yüz felçi rahatsızlıkları:
Yüz felçi kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve kişi gülünce ancak ancak yüz felçi anlaşılır. Bazende ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin sürekli ağzından salğılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilavetten daha ağır rahatsızlıklarda ortya çıkabilir: Örneğin: Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Bu rahatsızlıklar kendiliginden iyileşebileceği gibi, ömür boyu öylede kalabilir veyahutta kötüleşebilir.
Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felçi oluşmuşsa kişi alnını karışıramaz ve gözünün yanlarını kapayamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsılık nedeniyle yüz felçi oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözlerini bazen yandan kapatamaz ve rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir. Yüz felçi ilerlerse yemek yerken kişinin gözleri yaşarabilir ve buda sinir hücrelerinin tükrük bezeleri yerine göz bezelerini uyarması nedeniyle olur.
Yüz felçini teşhis:
Çevre sisnir sistemi (perifer) nedeniyle felç söz konusu ise gözün biri sürekli açıktır ve tam kapanmaz vede ağzın bir yanı sürekli sarkıktır. Hastanın durumunun tam anlaşılması için kişinin dişlerini tam göstermesi, ağzını büzerek öne doğru çıkarma, burnunu sağa sola oynatma, alnını kırıştırma, gözleri kapama ve tat alma denemeleri yapılır. Tat alama denemesi için dört ana grupta: tatlı, tuzlu, ekşi ve acı besinlerin tadına bakılır. Yüz felçinin sebebinin virüs, bakteri veya başka nedenlerden mi olduğu uzman doktorlarca yapılan testlerle teşhisi konur.
Yüz felçinde yapılması uygun olan yüz jimnastiği:
Bu jimnastik günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.
1-) Dudaklar kapalı iken ağız büzülür
2-) Dudakları açarken ağız büzülür
3-) Alt çene ile üst çene örtülür
4-) Yanaklar içeri çekilir
5-) Gözler kapalı ağız iyice açılır
6-) Dişler gösterilir
7-) Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir
8-) Alt dudak üst dudağın üstüne getirirlir.
9-) Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur.
10-) Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir.
11-) Islık çalınır
12-) Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o?ya doğru küçültülür.
Burun jimnastiği:
1-) Burun kaldırılır
2-) Burun kaldırılır ve gözler kapanır
3-) Burun çabukca yukarı çekilir ve bırakılır
4-) Burun delikleri büyütülür
5-) Burun sağa sola oynatılır
Göz jimnastiği:
1-) Gözler kapanır ve açılır
2-) Göz kapatılır ve rahatsız olan göz ovalanır
3-) Kiprikler açılıp kapatılır.
4-) Gözler sağa sola döndürülür.
Alın jimnastiği:
1-) Alın kaldırılır
2-) Alın yukarı kaldırılırken ağız açılır
3-) Alnın sağı ve solu gözler açıkken oynatılır
4-) Mümkünse alın yukarı aşağı oynatırken, kulaklarında oynatılması sağlanır
Yüz felçinin tedavisi:
Yüz felçine bakteriler sebep oluyorsa antibiyotikler, virüsler sebep oluyorsa virüstatikler alınır. Ayrıca immün sistemini güçlendirmek gerekir. Böylece immün sistemi vücuttaki bakteri ve virüsleri zararsız hale getirir. İmmün sistemi ZYE-, kipriotu-, baptisya-, A.Itırkökü-, ve mazı preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek iksirini ile güçlendirilir. Şayet rahatsızlık akut ise bakteri, virüs ve mantarlar zararsız hale getirir vede hastalık iyileşebilir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.