7 ayda 45 kilo verdi,

Fotoğrafçı Emre Karakaş, 5 yaşından beri kilolarıyla mücadele ediyordu.

Mide küçültme operasyonuyla 7 ayda 45 kilogram verdi. Ameliyat öncesinde 115 kilogram olan Karakaş şu an 70 kilo ile ideal kilosuna ulaştı.

Fazla kilolarından kurtulan Karakaş duygularını, “Çok daha iyi hissediyorum. Birincisi sadece beden olarak daha iyi hissetmenin sağlık boyutu bir tarafa, psikolojik boyutu inanılmaz. Aynaya bakınca gördüğüm manzara yaşanası bir olay” şeklinde özetliyor.

Türkiye’de 1 milyon 800 bin obez hasta tedavi edilmeyi bekliyor. Aşırı şişmanlığın tedavi yöntemlerinden biri de mide küçültme ameliyatları ancak uzmanların bu konuda uyarıları var. Cerrahi yöntem için yeterli sayıda ve eğitimli genel cerrah bulunmuyor.

“HER OBEZ HASTA DEĞİLDİR VE HER HASTA CERRAHİDEN FAYDA GÖRMEZ”

Uzman genel cerrahlar Antalya’da Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği’ni kurdu. Derneğin amacı, obezite cerrahisine yönelik eğitim vermek ve operasyonlarda ölüm riskini azaltmak.

“Her obez hasta değildir, her obez ameliyat edilmemelidir, her hasta da cerrahi yöntemden fayda görmez” diyen  ve Fotoğrafçı Emre Karakaş’ın ameliyatını yapan Genel Cerrah Doç. Dr. Aziz Sümer, “Hastaları iyi değerlendirmek lazım, özellikle endokrinoloji uzmanı, bariyatik cerrahiyle ilgilenen, bu konuda eğitimli genel cerrahi uzmanıyla değerlendirip kimin ameliyat edilip edilmeyeceğine karar vermek gerekir” ifadelerini kullandı. 

“HER GENEL CERRAH OBEZİTE AMELİYATI YAPMAMALI”

Uzmanlar, riskleri göz önüne alarak her genel cerrahın obezite operasyonu yapmasını önermiyor. Doç. Sümer, bu konuda şunları söylüyor: “Obezite cerrahisi deneyimli ellerde tam teşekküllü hastanelerde yapılıdğı takdirde bir safra kesesi veya apandisit ameliyatı kadar risk taşır ama deneyimsiz ellerde yapılınca risk biraz daha artıyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.