Adet dönemlerinde kadınların yaşamış oldukları bir takım sıkıntıları ortadan kaldıracak olan bitkisel yöntemler nelerdir, sizler için uzman kişilere sorduk ve aldığımız yanıtları bu makalemiz aracılığıyla sizlere iletiyoruz. Adet dönemindeki her türlü sorununuza çözüm olabilecek bitkisel tedavi yöntemleri, adet döneminizi daha rahat ve sıkıntısız geçmesini sağlayacaktır. Gelin hep birlikte nedir bu yöntemler öğrenelim hanımlar…
Dismenore, adet dönemlerinde kadınların yüzde ellisinde gözlenebilen yaygın bir sorundur. Başlıca iki grup altında değerlendirilebilir; Primer Dismenore, herhangi bir ilgili nedene bağlı olmadan; Sekonder Dismenore ise pelvik bir bozukluğa (çikolata kisti gibi) bağlı olarak ortaya çıkar. Primer dismenore, genellikle adetin ilk 2-3 günü içerisinde görülebilen başlıca kusma, yorgunluk, sırt ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve diyare gibi semptomlar ile seyreder.
Adet döneminde; prostaglandin üretiminde artışa bağlı olarak ağrı sinirlerinin hassasiyetinin artması, rahimde iskemi ve geriliminin yükselmesi ve rahimde kasılmaların artmasıdır. Bunun neticesinde rahimde kan akımı azalır ve kasıklarda ağrıya yol açar. Dolayısıyla tedavide prostaglandin sentezi baskılayıcılarının kullanılması önerilmektedir. Adet ağrısı genellikle kasıkta ortaya çıkar ve ağrının ortaya çıktığı dönem itibariyle adet öncesi, adet sırasında ve adet sonrasında kasık ağrısı olarak ifade edilir.
Tedavi Yaklaşımları
Spazm çözücü: Civanperçemi (Achillea millefolium), mayıs papatyası (Matricaria recutita) ve gül tomurcuğu (Rosa gallica) rahimdeki spazmı çözücü ve hafif yatıştırıcı özelliktedir.
Ödem ve ağrı giderici: Zerdeçal (Curcuma longa) ve Söğüt kabuğu (Salix sp.) gibi prostaglandin baskılayıcılar ödemi uzaklaştırmak ve ağrıyı hafifletmek amacıyla yararlı olabilmektedir.
Yatıştırıcı etki: Adet döneminde ortaya çıkan gerginliği azaltmaya yardımcı olmak üzere gül çiçeği tomurcuğu (Rosa gallica) ve mayıs papatyası (Matricaria recutita) yararlı olmaktadır.
Bitkisel östrojen: Kırmızı yonca (Trifolium pratense) bitkisel östrojen (fitoöstrojen) etkisine sahiptir.
Karaciğer işlevlerinin desteklenmesi: Karahindiba (Taraxacum officinale) ile karaciğer işlevleri desteklenerek östrojenin kar aciğerde hızla parçalanması sağlanmaktadır.
Kanama kontrolü: Kanamanın azaltılmasını sağlamak amacıyla Çoban çantası (Capsella bursa-pastoris) yararlı olur.