Ahlat (Pyrus elaeagrifolia), ülkemizde Anadolu bölgesinde neredeyse her yerde yetişen bir ağaç türüdür. Ahlat ağacı aslında yabani bir armut çeşididir. Ağırlıklı olarak ahlat olarak bilinmesine rağmen bazı yörelerde, çakal armudu, çördük, yaban armudu gibi isimlerle de anılır. Kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklı bir ağaç türüdür. Bu nedenle susuz ve havası kirli ortamlarda dahi yetişebilir. Hem meyvesinden, hem de gölgesinden faydalanılır. Kurak yerlerde orman içlerinde ve antropojen bozkırlarda bulunur. Bulunduğu ortamın şartlarına, hava sıcaklığına, neme ve kuraklığa bağlı olarak 2 ile 9 metre arasında uzayabildiği gibi genel olarak çok uzun bir boya sahip değildir. Gri tonlarına yakın olan yaprakları dar ve tüylüdür. Kış aylarının sonlarında, ocak, şubat gibi çiçekleri açar. Meyveleri ise yaz aylarında temmuz ağustos gibi olgunlaşarak yenebilecek hale gelir. Meyvesinin tadı buruktur. Büyüklüğü bir elma kadar olmasa da elmanın yarısı kadar olmaktadır. 3 ile 4 santim arasında çapının olduğunu söyleyebiliriz. Kurutularak da tüketilebilir, tazeyken de yenebilir. Ahlat ağacına isteğe göre normal armut aşısı da yapılabilir.
Ahlatın Faydaları
Ahlat, bitkisel tedavi amacıyla aşağıda sıralamış olduğumuz durumlarda kullanılabilir;
- Zehirli böcek ve haşeratların sokmalarında, ahlatın filizleri ezilerek zehrin akıtılmış olduğu bölgeye konur. Bir süre bekletilebilmesi için filizlerin ve yaprakların o bölgeye bağlanması faydalı olur.
- İshal durumlarında kullanılabilir. Kabızlık yapma etkisi vardır. Bağırsak düzensizliğini kontrol eder. Ancak dikkatli kullanılmazsa kabızlığa sebep olabilir. Bu yüzden aşırı tüketilmemelidir.
- Meyvesi yenmeye devam edilirse kalbi kuvvetlendirir.
- Diğer armut çeşitleri gibi böbreklerin çalışmasına faydası vardır.
Doğal tedavi amacıyla kullanılan bitkiler, bitkisel ilaçlar hatta meyve ve sebzeler dahi, tüketilmesi gereken miktardan daha fazla kullanılırsa, yan etkiler oluşturabilmektedir. Normalde herhangi bir zararı olmayan tam tersine faydası olan meyveler bazı rahatsızlıkları olan kişilere dokunabilmektedir. Yaban armudu olarak da bilinen ahlatın da aç karnına yenirse zararı bulunmaktadır ve yenmesi gereken miktardan fazla tüketilirse kabızlık sorunu ile karşılaşılmaktadır. Bu sebeple dikkatli tüketilmelidir. Özellikle genel olarak kabızlık sorunu yaşayan kişilerin daha da dikkatli olması gerekmektedir.