Akciğer kanseri her yıl dünyada yaklaşık üç milyon insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Sigaranın en önemli risk faktörü olduğu kanser türünde hastalığın ilk aşamalarında hiçbir bulgu görülmeyebiliyor.
Kanser türleri arasında en ölümcül kanser türü olan akciğer kanseri, dünyada her yıl yaklaşık üç milyon insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Uzmanlar, kanser ölümlerinde 1. sırada yer alan akciğer kanserinin sebebinin yüzde 90 sigara olduğu uyarısında bulunuyor. Tütün ürünleri içimi akciğer kanserinin bugüne kadar ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Sosyoekonomik düzeyi gelişmiş ülkelerde sigara içiminin başarılı olarak önlenmesi sayesinde, bu ülkelerde akciğer kanseri sıklığı oldukça azalmıştır.
İştahsızlık oluşturuyor
Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta, ancak tamamen bitmemektedir. Sigara içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşırlar. Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır.
Sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olanlarda mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanmasına dikkat çekiliyor. Balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısının kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetler olduğu belirtiliyor. Ancak hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir. Hiçbir bulgu vermeyen hasta grubu da az değildir. Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli bir şikayete yol açmayabiliyor. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini tehlikeli yapan en önemli faktördür.