Gün içerisinde farkında olmadan yapılan ani hareketlere dikkat! Örneğin, kapı ya da telefon zili çaldığında aceleyle yerinden fırlama gibi yapılan bir hareket, felce yol açabiliyor. Uzmanlar, “İnsanların, bu araştırmanın sonuçlarını gördüklerinde paniklemesinden korkuyoruz” dediler.
Kapı zili çaldığında aceleyle yerinden fırlama gibi ani hareketlerin felce yol açtığı belirlendi. Tel Aviv Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, beyindeki bir atardamarda meydana gelen kan pıhtısının kan dolaşımını engellemesi sonucu felç olan 150 kişi üzerinde bir araştırma yaptı.
Araştırmalara göre ani ses ve gürültü, imdat çağrıları ya da beklenmedik olayların vücudun pozisyonunda meydana getirdiği ani değişiklikler, felcin başlamasından önceki iki saat içinde meydana geliyor.
Kalp krizi riski
Daha önce yapılan araştırmalarda vücudun ağır hareketlere zorlanmasının, kalbe giden kan dolaşımını keserek en az bir saat içinde kalp krizine yol açtığını ortaya koymuştu. Ancak şimdiye kadar benzer faktörlerin, felce de yol açtığı bilinmiyordu.
Araştırmacı Dr. Silvia Koton yaptığı açıklamada, “Felci başlatan mekanizma, kısmen kalp krizine yol açan mekanizmayla karşılaştırılabilir. Ancak felcin altında yatan mekanizmalar, kalp krizine yol açan mekanizmalardan daha karmaşık. Bu araştırma sonunda elde edilen en önemli bulgu, hipertansiyon ve sigara gibi uzun vadeli risk içeren faktörler yerine daha kısa sürede felce yol açan yeni risk faktörlerinin tespit edilmesidir” şeklinde konuştu.
Yaşlılar dikkat
Koton, “Özellikle yaşlı insanların, gösterdikleri tepkilerin duyu organlarına olan potansiyel negatif etkilerinden haberdar olmaları gerekiyor. Kapı zili veya telefon gibi tanıdık ancak vücudun irkilmesine yol açan hareketleri yaparken de dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.
Şaşırtıcı bulgular
Felç Derneği’nden Eoin Redahan, araştırmayı ‘tamamen olağanüstü’ olarak nitelendirdi. Araştırmacıların, az sayıda hasta üzerinde inceleme yaptıklarını söyleyen Redahan, “Maalesef bu tür bir araştırma, cevaplardan çok soruları ortadan kaldırıyor. Bu araştırmanın sonuçlarını gördüklerinde
insanların paniklemesinden endişe duyduk” diye konuştu. Redahan
“Kan basıncında meydana gelen ani bir sıçrama, pıhtılaşmaya yol açıyor. Böylece beyne kan gitmemesi felce yol açıyor. Ancak bu araştırmanın daha detaylı bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi. Araştırma sonuçlarının, Amerika Felç
Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Felç Konferansı’nda sunulduğu bildirildi.