Apendisit, appendicitis,
körbağırsak iltihaplanması:Apendis (appendix vermifomis) ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği noktadaki kör bağırsağa verilen isimdir. Apendisit ise bu kör bağırsağın iltihaplanmasıdır. Kör bağırsak 2-20 cm boyunda falkat ortalama 10 cm olup solucan şeklindedir. Kör bağırsağı eskiden Darvin işe yaramayan ve evrimleşme süresinde kötürüm kalmış bir organ olarak nitelemiştir. Bugün kör bağırsakta oldukca çok lenf bezi olduğu ve bunların bağırsaklardaki kokuşma ve iltihaplanmayı önlemek için sürekli bağışıklık sisteminin özel timleri olan lenfozitleri salğıladığı bilinmektedir.
Nasılki üşütünce bademcikler kızarır ve şişerse, bağırsaklardaki enfeksiyonlardada lenf bezeleri kızarır ve şişer. Bezelerin kızarıp şişmesi geçici bir süre için aşırı oranda savunma hücreleri üretmelerindendir ve normaldir. Şişkinlik ve kızarıklık uzun süre devam ederse ve hemen iyileşme görülmezse immün sistemini güçlendirici doğal ilaçlar kulanılmalıdır. İnsan vücudundaki lenf ağını % 80?i bağırsaklarda yoğunlaşmıştır, çünkü burada kokuşmayı önleyici aşırı bir çalışma yapılmaktadır.
Apendisitin sebepleri:
1-) Bağırsaklarda feces (dışkı ) tıkanması, yoğunlaşması
2-) Kör bağırsakta bükülme
3-) Kör bağırsakta ur
4-) Kör bağırsakta yabancı madde
5-) İnce veya kalın bağırsaktaki iltihap burayada sirayet edebilir.
6-) Bağırsak kurtları ve solucanları bağırsak boşalmasını önlüyerek apendisite sebep olabilir.Apendisitin belirtileri:
Apendisitin belirtisi önce göbekte görülür ve bir kaç saat sonra bu ağrılar karnın sağ alt kısmında yoğunlaşır ve giderken ağrır. Apendisitte iştahsızlık, bulantı, kusma ve ateşlenme görülebilir. Bazı hastalarda ateş görülmemesi yanılgıya sebep olmamalıdır. Çocuklarda ve yaşlılarda hastalığın herhanği bir belirtisi gözükmeyebilirde, bu nedenlede teşhisi oldukca zor olabilir.Apendisitin rizikoları:
Karın boşluğunda oluşan abse ve cerahat buradaki dokuları tahripeder. Tahrip olan dokularda kanama olur, buda zehirlenmelere sebep olur. Tahrip olan apendis zamanında amaliyat olmazsa yırtılma olur ve bağırsak içindeki feces (dışkı ) karın boşluğuna geçer ve burada iltihaplanmaya (peritonit) sebep olur. İltihap ve kokuşma zehirlenerek hayati tehlikeye sebep olur.Apendisitin tedavisi:
Eskiden apendis amaliyatından sonra karnın sağ alt taratında 10 cm uzunluğunda amaliyat izi kalırdı. Günümüzde Laparoskopi metodu ile amaliyat yapılmaktadır. Karnın sağ alt kısmında üç küçük noktadan yapılan kesiklerden gönderilen aletlerle amaliyat yapılır. Amaliyattan sonra immün sistemini güçlendirmek için Zencefil-, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri alınırsa içerideki yaraların iyilşmesi daha kısa süre zaman alır.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.