artrit ve romatizma nedir

Artrit ve romatizma nedir?

Artrit ve romatizma nedir?

Farklılıkları nedir ve kimler etkilenmektedir

Sırt ağrısı çektiklerinde, ya da, eklemleri tutulup ağrıdığında insanların bu konuda telaşlanmak istemediğini ve Yalnızca biraz romatizma, dediklerini çok duymuşsunuzdur. ‘Roma­tizma’ sözcüğü nedenini bilemediğimiz ağrı ve sızılar için genel olarak kullanılırken, ‘artrit’ sözcüğü daha belirli anlam taşır gibidir.

Romatizma, tıp dışından insanların kas-iskelef sistemi, yani, vücudumuzun yapısını oluşturan kaslar, tendonlar, ke­mikler ve eklemlerin her türlü ağrılı rahatsızlığını tanımla­mak için kullandıkları bir terimdir, öte yandan artrit özellik­le, ya romatoit artritte olduğu gibi iltihaplı, ya da, osteoart-ritte olduğu gibi dejenerasyon yapıcı eklem rahatsızlıkları için kullanılır. Kas-iskelet sistemini etkileyen bütün hasta­lıklar için kullanılan tıbbi terim ‘romatizmal hastalıktır.(Juvenil artrit)

Çeşitli artrit tipleri dahil yaklaşık 200 farklı tip romatizmal hastalık vardır. Bazılarının belirli yaş ve cinsiyet gruplarını etkilemesine rağmen, dokuz aylık bebekten doksan yaşın­daki ihtiyarlara kadar her yaştan insan bu hastalığa yakala­nabilir.

Doğruluk ve sadelik sağlamak için, eklemleri etkileyen rahatsızlıklar burada ‘artrit’ başlığı altında, kas-iskelet sis­teminin diğer bölümlerini etkileyenlerse ‘romatizma’ başlığı altında toplanacaktır.

artrit ve romatizma nedirArtrit ve romatoid Artrit

En yaygın artrit şekilleri

Romatoit artrit
Osteoartrit
Gut
Ankilozan spondilit
Sistemik lupus eritematozus (sistemik kızartılı lupus)
Kronik genç artriti
Psoryatik (sedefli) artrit
Reaktif artrit
Artrit, iltihaplı ve dejenerasyon yapıcı olmak üzere, başlıca iki tipte görülür. İltihaplı artritte eklemi saran dokular çoğu kez eklemi de hasara uğratarak iltihaplanır ve şişer. Deje­nerasyon yapıcı artritte kemik uçlarını koruyan kıkırdak ve kemiklerin yüzeyleri ya aşırı basınçtan, ya da, yaşlanma sonucu aşınarak yıpranır. Artritin en yaygın şekilleri romatoit artrit (iltihaplı) ve osteoartrittir (dejenerasyon yapı­cı).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.