Sık diyet yapmanın kadınlarda hafıza sorunlarına neden olduğu belirtildi.
Aç kalarak diyet yapan ya da ağır depresyon geçiren 25-40 yaş arası kadınlar “genç kadın unutkanlığı” adı verilen hastalığın pençesine düşebiliyor.
Depresyon bozukluğu olan, aç kalarak diyet yapan ve çalışan genç annelerde “genç kadın unutkanlığı” adı verilen hastalık hızla yayılıyor. Ege Özel Sağlık Universal Hastanesi’nden Doç. Dr.Nörolog Sultan Tarlacı, hastalığın özellikle 25-40 yaş arasındaki kadınlarda ortaya çıktığını ve “yalancı unutkanlık” olarak adlandırıldığını söyledi.
Hastalığın uzun süre depresyona maruz kalan kadınlarda görülme olasılığının çok yüksek olduğunu belirten Sultan Tarlacı, “Kaygı durumu otomatikman bir unutkanlık ortaya çıkarabiliyor.
Depresyon, insanlardaki bellek bölgesinde hücre kaybına neden olabiliyor” dedi.
Aç kalmak çok tehlikeli
Unutkanlığın aynı yaştaki erkeklere göre kadınlarda görülme sıklığının yüzde 50 fazla olduğunu belirten Tarlacı, “Kadınlarda beyin unutkanlığı daha hassas.
Östrojenin azalması ya da artmasına bağlı olarak değişebiliyor. Sık diyet yapan kadınlar, bedenlerini açlıkla kilo vermeye zorlarken, beyinlerini de aç bırakıyor” diye konuştu.
Anneler de risk altında
Nörolog Doç. Dr. Sultan Tarlacı çalışan annelerin de hastalık riski altında olduğunu söyledi. Tarlacı, “Kadınlar anne oldukları dönemde hormon değişikliklerine bağlı olarak, çocuğa daha çok ilgi gösterdikleri için unutkanlık da ortaya çıkabiliyor” dedi.
Tarlacı, hastalığın hormon bozukluk, vitamin ya da mineral eksikliğinden kaynaklı olabileceğini ifade ederek, hastanın öyküsünün dinlenerek fizyolojik ya da psikolojik kökenin araştırıldıktan sonra tedavi uygulanması gerektiğini söyledi.