Aşırı sıcaklar beyin hücrelerine zarar veriyor

Sıcak havanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Nörolog Dr. Bülent Ünlü, özellikle migren, epilepsi ve felç riskine vurgu yaptı, yaşlıların ve gün boyu güneşin altında çalışanların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi

Sıcak havaların nörolojik rahatsızlıklar üzerindeki etkileri konusuna değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının beyin hücrelerine zarar verdiğini belirtti.

Sıcak havanın aşırı terlemeye bağlı olarak, vücuttan su ve tuz kaybına yol açtığını, bunun da birçok sağlık problemine neden olabildiğini dile getiren Ünlü, yanı sıra kronik nörolojik hastalıkların ortaya çıkışını tetikleyebidiğini ya da bu tabloları ağırlaştırabildiğini söyledi.

MİGREN, SICAK HAVAYI SEVER

Migren hastalığının sıcaktan daha fazla etkilendiğini belirten Ünlü, “Beyin damarlarında ani olarak gelişen daralma ve onu takip eden genişleme atakları ile karakterizedir. Sıcak havalarda bu genişleme güneş ışınlarına direkt olarak, uzun süreler maruz kalınması ile daha da artar. Gece boyunca sıcaklar yüzünden bozulan uyku düzeni migren ataklarını sıklaştırabilir. Uyunan ortamın serinletilmesi, gündüz öğlen saatlerinde güneşten sakınmak, ara sıra ılık duşlar almak faydalı olacaktır” dedi.

“SICAK HAVA EPİLEPSİ NÖBETLERİNİ ARTIRABİLİR”

Epilepsi (sara) hastalığı olanların da sıcaktan korunması gerektiğini vurgulayan Ünlü, şöyle konuştu:
“Sıcak havalara maruz kalınan dönemlerde tıpkı migren atakları gibi epilepsi nöbetleri de tetiklenebilmektedir. Yine sıcaklar nedeniyle gece bozulan uyku düzeni, sıvı kaybına bağlı olarak bozulan ilaç kan düzeyi dengesizlikleri de hastalığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle serinletici önlemlerin alınması, bol sıvı tüketilmesi ve diğer nöbet tetik faktörleri olan açlık, uzun saatler bilgisayar kullanımı gibi durumlardan, özellikle de sıcak dönemlerde uzak kalmak çok önemlidir.”

“FELÇ HASTALARI SICAK SAATLERDE GÜNEŞTEN UZAK DURMALI”

Felçli hastaların da ilaçlarını düzenli kullanmaları gerektiğini vurgulayan Ünlü, “İnmeler (felç) sıklıkla 60 yaş üzeri insanları etkilese de yoğun sıcaklar, alkol ve sigara gibi diğer risk faktörlerine eş zamanlı olarak maruz kalınması ile daha erken yaşlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Tansiyon ve kalp hastalığı olanların sıcak dönemlerde ilaçlarını düzenli kullanmaları, bol sıvı tüketmeleri, sıcak saatlerde güneşten uzak durmaları en önemli önlemlerdir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.