Uzmanlar, yazın bulunduğu kadar kışın da sıvı içeceklerin içinde en sağlıklısı olan ayranın tüketilmesini öneriyor…
çağımız çok iş temposunda çalışmaya dalan, gün arasında yeterli sıvı almayan kişilerin sağlıklarıyla ilgili şekilde çok kötü sürprizler meydana gelebilmekte.
Uzmanlar “Her gün yeterli sıvı alınmalı, alınan sıvı, elektrolit adı verilen sodyum ve klorür iyonlarından varlıklı olmalıdır” uyarısında bulunuyor.
Ayrıca yazın bulunduğu kadar kışın da özellikle sert yiyeceklerin tüketildiği öğünlerde sıvıcı içeklerin arasında en sağlıklısı olan ayranın tüketilmesi öneriliyor.
Besin mühendisi Nilüfer Hakarayan, ayranın triptofan ve kalsiyum ihtiva etmesi vesilesi ile ayranın antistres özellikte bulunduğunu söyledi.
Ayran antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer almaktadır!
Ayranın normal bir kişinin vücudunda hiç bir zararlı etkisinin olmamakla beraber, sindirim ve boşaltım sistemlerinde karşılaşılan; ishal, peklik, kalın bağırsak, mide, bağırsak iltihabı benzeri rahatsızlıklarda tedavilerine destekçi şekilde tüketilebilir.
Kahve, çay bu gibi bazı içeceklerin uyarıcı etkisi oldukları tanımlanmaktadır. Ayran bu gibi bazı içeceklerde yüksek sakinleştirici özellik olduğu ise çok bilinmemektedir.
Oysa kalsiyum açısından varlıklı olan besinler gevşetici etkiye sahiptir. Bu vesileyle bolca triptofan ve kalsiyum içeren ayran antistres besinler listesinin ilk sıralarında yer almakta.
Bununla birlikte egzersizden sonra özellikle yağsız yoğurt, su, tuz, fesleğen yahut nane ile yapılacak bir ayran tansiyonun düşmesini engeller.
Su, protein, sodyum, klor ve bitkilerden gelen potasyum desteği sağlayıp yorgunluğu giderir, kasların korunmasını sağlar.
Sıhhatli bir sindirim sistemi kilo kontrolünün temel taşlarından biridir.
Sindirim sistemi sağlığı ile birlikte yeterli kalsiyum tüketiminin zayıflamaya destek bulunduğu çalışmalarla desteklenmiştir.