Bağırsak Kanseri
Bağırsak, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi tükettiğimiz tüm gıdaları bir süreçten geçirir. Vücudumuzda kullanmak üzere enerji ve besin öğelerine çevirmeye yardımcı olur.
İnce Bağırsak
Bağırsakların kesin olarak en uzun olan bölümüdür. İnce olarak isimlendirilmesinin sebebi ise kalın bağırsağa oranla daha dar olmasıdır. İnce bağırsak kanserı çok nadir görülmektedir.
Kalın Bağırsak
Kolon ve rektumdan oluşur. Çeşitli tabakalardan oluşan duvarlara sahiptir. Kanserleri içteki tabakada, bağırsak zarında başlar. Tedavi edilmez ise onun altındaki kas tabakalarına daha sonra da bağırsak duvarına doğru büyür. Kanserlerin çoğunun gelişimi 5 ile 10 yıl devam etmektedir. Genelde polip ya da adenoma olarak adlandırılan bağırsak duvarındaki küçük bir gelişim şeklinde başlar.
Bağırsak Kanserı Belirtileri
- Normal bağırsak alışkanlıklarında diyare veya ishal gibi kalıcı bir değişiklik.
- Rektumda veya dışkıda kanama.
- Kilo kaybı.
- Karın bölgesi veya rektumda yumru.
- Rektumda gerilme hissi.
- Tümör kanamasından kaynaklanan alyuvar hücre seviyesinin az olması. Bu durumda yorgunluk hatta bazen nefessizliğe neden olabilir.
- Karın bölgesinde veya rektumda ağrı.
Bağırsak kanserı bağırsak tıkanıklığına da neden olabilmektedir. Bu durumun belirtileri; karın bölgesinde sancı, kabızlık, şişkinlik hissi ve hasta hissetme halidir.
Bağırsak Kanseri Açısından Yüksek Risk Grupları
- Bağırsak kanseri ne kadar yaygındır?
Kalın bağırsak kanserlerinin çoğu kolonda ve arka pasajın yalnızca 1/3’ü kadar yukarısındadır. Çoğu kişide bağırsak kanserınin sebebi bilinmemektedir. Yüz bağırsak kanserınin seksen beşinden fazlası 50 yaş ya da daha üstü kişilerde görülmüştür.
- Aile öyküsü ve kalıtım
- Riski arttıran sağlık durumu
Bağırsakta adenom ya da polip denilen oluşumlar uzun periyotta kanser gelişmesine neden olabilir.
- Diyet ve bağırsak kanseri hakkında bilinenler
Her yüz kanserin 15 ve 35 arasındaki bir oranın beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek önlenebileceğini düşünmektedirler. Herkes çok farklı gıdalardan çok farklı miktarlarda tükettiğinden dolayı araştırmanın bu alanı oldukça zordur.
- Gıda türleri ve bağırsak kanseri
Lif ve bağırsak kanseri – araştırmalar lifin bağırsak kanserıne karşı koruyucu olduğu ileri sürülmektedir.
Meyve – sebze ve bağırsak kanseri – bol miktarda meyve sebze tüketen kişileri bağırsak kanserı açısından daha düşük risk altında olduklarını göstermektedir.
Et ve bağırsak kanseri – özellikle işlenmiş et tüketmek bağırsak kanserıne yakalanma riskini arttırmaktadır.