Baş dönmesi, vertigo,
Baş dönmesi deyince dengede kalma rahatsızlıkları anlaşılır, başı dönen kişide salanma veya dönme gibi haller görülür. Kişi mekenda hareketettiğini veya eşyanın hareket ettiğini zanneder. Dengede kalamama ile birlikte salanma, dönme, bulantı, kusma, terleme, veyahutta gözlerinin önünün kararması gibi haller ortaya çıkar. Mekanda dengede durabilmek için vücut beyine bilgiler gönderir, gözler, iç kulaktaki duygu organı ve duygu hücreleri hepsi birden vücudun dengede durmasını sağlarlar.
Dengede kalmayı birçok sisteme borçluyuz, bu sistemlerden bir çoğunda aynı rahatsızlıkların görülmesi sonucu çeşitli baş dönme rahatsızlıkları görülür. Baş dönmesi, seyahat esnasında baş dönmesi, ani hareketlerde baş dönmesi, kalp ve kandolaşımı anormalikleri nedeniyle baş dönmesi gibi bir çok baş dönmesi türü mevcuttur. Almanyada hastaların % 10?unda baş dönmesi rahatsızlıkları görülmaktedir ve bunlardan % 45?inin yaşı 70?in üzerinde olan insanlardır. Ayrıca gençlerdede baş dönmesi sık görülmaktedir. Baş dönmesi akut ve kronik oluşuna göre ikiye ayrılır.
Baş dönmesinin sebepleri:
1-) Alçak ve yüksek tansiyon
2-) Beyünde kandolaşımı anormalikleri, iltihaplar veya ur
3-) Migren, baş ağrısı
4-) Kansızlık
5-) Seyahat hastalığı
6-) Kanda şekerin düşmesi
7-) Kimyasal ilaçların yantesiri
8-) Aşırı alkol kulanma
9-) KBB rahatsızlıkları, orta kulak iltihaplanması, veya denge organındaki sinirlerin iltihaplanması (içkulak)
10-) Boyun omurlarındaki rahatsızlıklar nedeniyle sinirlerin sıkışmasıBaş dönmesini teşhis:
Baş dönmesine sebep olan etkenleri araştırırken beyin kanaması gibi bir durumun olmadığının doktorlarca tesbiti şarttır. Beyin kanaması olmadığının tesbitinden sonra baş dönmesinin sebepleri araştırılır. Ayrıca hastanın düşme sonucu boynunda ve başında yaralanma olmadığının teşhisi gerekir. Hastanın teskin edilmesi ve sakin bir yerde dinlenmesi gerekir. Baş dönmesi hafifledikten sonra bunun sebeplerinin ne olduğu araştırılır. Bu araştırmalar KBB, nevralji, ortopedi veya radiyoloji uzmanlarınca yapılır, çünkü rahatsızlığın sebebine göre teşhis yöntemleride değişir.Tedavi:
Baş dönmesinin tedavisi ağırlığına ve sebeplerine göre farklılık gösterir. Akut hallerde genelikle ilaç venden (toplar damar) verilir. Bu ilaçlar genelikle korkuyu önler, kandolaşımını düzenler vede enfeksiyonu önler. Kulak kiride kulağı tıkyarak baş dönmesine sebep olur, kulak kiri temizlenince baş dönmesi geçer. Baş dönmesi geçtikten sonra rahatsızlığın sebebi teşhisedilir ve teşhisten sonra uygun kimyasal veya doğal ilaçlar kulanılır. Baş dönmesi rahatsızlığı olan hastalar ilaçlara karşı farklı tepki gösterirler. Hastaların otojenik training veya meditasyon gibi rahatlatıcı psikolojik tedavi yöntemlerinin denenmeside iyi gelir. Günümüzde insanların çoğu özeliklede gençler çok stresli yaşadıklarından bu tür psikolojik tedavi tedavi yöntemleri etkili olur.B-) Kandolaşımı ve metabolik hastalıkların sebep olduğu baş dönmesi:
Hasta sendeller, sallanır, sersemler ve kendini zayıf hisseder. Gözlerinin önü kararır, başını boş hisseder ve kulak çınlaması görülebilir.Baş dönmesinin sebepleri:
Baş dönmesinin sebepleri nadiren: Kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kandaki şekerin aşırı düğük olması ve yüksek tansiyon akut hayati tehlikeye sebep olurlar. Hastanın anında kliniğe götürülerek hemen müdahale yapılması halinde problem ortadan kalkabilir. Anında müdahale ile yüksek tansiyon, nabız anormalikleri, kansızlık, enfeksiyon, kandaki şekerin az veya yüksek olması, tiroidin aşırı veya az çalışması, aşırı nikotin, koffein, alkol, ve kimyasal ilaçların yantesirine müdahaleedilebilir. Ev doktoru hastasının geçmişini bildiğinden daha çabuk teşhiskoyup tedaviye geçebilirBaş dönmessini teşhis:
Yukarıda olduğu gibi ev doktoru muayene ederek tesbitte bulunur. Baş dönmesinin sebepleri araştırılır kandolaşımı ve metabolik problemler olup olmadığı incelenir. Nabız, yüksek tansiyonun ölçülmesi, kandaki şekerin ölçülmesi ve EKG?nin ölçülmesi, ile rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olunur. Hastanın durumu düzeldikten sonra diğer teşhis yöntemlerine başvurarark teşhis kesinleştirilir.Baş dönmesini tedavi:
Baş dönmesi şayet sıradan değilse Evdoktoru çağrılır veya Evdoktoruna gidilir. Genelikle toplar damardan yapılan iğne ile ilaçın etkisi hemen görülür. Yüksek tansiyon düşürücü, alçak tansiyonu yükseltici ilaçlar kulanılır. Kandaki şeker normal seviyesine çekilir, baş dönmesi nedeniyle sinirsel gerginlik yaşayanlara teskinedici ilaçlar verilir. Akut baş dönmesinde yapılması gerekenler Evdoktoru veya acil servisce yapılan müdahalelerle giderilir. Tedavinin devamı hastanın durumuna göre hastahanede devamedilir. Baş dönmesi problemi olan şahıs şişmansa zayıflaması gerekir. Beslenmekte önemlidir, çünkü hayvansal besinler damar sertliğine sebep olur, buda kılcal kandolaşımını olumsuz etkiler, bu nedenle mümkün oldukca daha çok sebze ve meyve yenmelidir. Doğal ürünlerden Gökçek İksiri, Gökçek Tonik, ZYE, alıç-, ginkgo-, zencefil-, ve balıkotu tohum preparatları baş dönmesine karşı kulanılılabilir. Öncelikle teşhis konursa ona uygun doğal ilaçlar kulanmak mümkündür.Başdönmesinin en önmeli sebeplerinden biride bağırsak mantarları olabilir bağırsak mantarlarının üretiği toksik maddeler kana geçer ve oradan beyine ulaşarak hormon değelerini altüst ederbilir. Bunedenle bağırsak mantarlarından kurtulamak gerek.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.