Başlıca Zehir Ceşitleri Nelerdir
Solunum yoluyla zehirlenmeye yol açan etkenler (Zehirlenme Nedenleri)
Çeşitli Gazların, spreylerin ve dumanların evde, endüstri ve tarım alanlarında sık kullanılması ve/veya bunların solunması, araba eksozundan ya da sobadan yanan odun veya kömürden oluşan karbonmonoksit gazı, amonyak, klor, buharlaşan likit kimyasal maddeler, böcekler öldürücülerdir.
Sindirim yoluyla zehirlenmeye yol açan etkenler
İlaçlar, uygun olmayan yollarla hazırlanmış yiyecekler, ev ve endüstride sık kullanılan kimyasal maddeler, bitki toksinleri, petrol ürünleri, tarım ilaçları, yabani otlar, böceklerdir.
Cilt yoluyla zehirlenmeye yol açan etkenler
Böcek öldürücüler, tarım ilaçları, bazı deniz canlıları ve zehirli bitkilerdir.
Enjeksiyon yoluyla zehirlenmeye yol açan etkenler
Bazı deniz canlıları, yılanlar, böcekler, örümcekler, yakıcı kimyasal maddelerin enjeksiyonu, endüstri kazaları, bazı ilaçların enjeksiyonudur.
Kaza sonucu zehirlenme
Bu tür zehirlenmeler yaş ortalaması 2,5 dolaylarında bulunan küçük çocuklarda daha yaygındır.
Kaza sonucu zehirlenmeler genellikle çocuğun çok yakından izlenmediği dönemlerde gerçekleşir. Örneğin; yeni bir bebek doğması, ev taşıma gibi.
Yüksek dozda istemli ilaç alımı
İntihar amaçlı girişimler genellikle ergenlik yaşlarındaki kız çocuklarında görülür. Acil bölümünde kendisine zarar vermiş birçok bireyin yeterince değerlendirilmediği görülmektedir. Bu tür hastaların hastaneye yatırılarak psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirilmeleri gerekir.
İlaçların kötü amaçlı kullanımı
Alkol, opiod, kokain, amfetamin, halüsinojen gibi maddelerin kötü kullanımları görülür.
İyatrojenik Vakalar
Difenoksilat ve atropinin birlikte verilmesiyle ortaya çıkan zehirlenmeye en yaygın olarak rastlanır. Bu iki maddenin birlikte alınması, tedavi edici dozlarda bile bazen zehirleyici etki gösterebilir. En sık sonuçlanan ilaç zehirlenmesi digoksindir.